Prima paginăSocial

Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman a aniversat 45 de ani de existență

Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman a aniversat 45 de ani de existență

Dimensiune text

 

Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman, instituție de învățământ cu renume și tradiție în specializările din domeniul industriei alimentare, a aniversat marți, 5 noiembrie, 45 de ani de la înființare, ocazie cu care școala a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Elevii și profesorii au ținut să marcheze în mod deosebit acest moment, aducând în atenția celor care au trecut marți pragul școlii cele mai reușite proiecte, expoziții cu produse realizate de elevi, o paradă a modei, expoziții culinare, concursuri în care au fost implicați elevii, precum și un program artistic la care au putut asista invitații, între care  s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cadre didactice partenere, foști elevi și profesori ai școlii.

Profesor Cristina Păun, director adjunct al Colegiului Tehnic „Danubiana”: „Aniversăm astăzi 45 de ani de existență a Colegiului Tehnic «Danubiana». De la Liceul de Industrie Alimentară din 1974 și până astăzi, am avut un aport important în istoria învățământului romașcan. Ca de obicei, am pregătit foarte multe activități cu acest prilej, bazate în principal pe expoziții de dulciuri, pentru că profilul de bază al școlii noastre este de industrie alimentară, dar și expoziții eco-art, produse confecționate de elevii de la Protecția mediului, de cei de la Industrie textilă, o paradă a modei și multe concursuri în care sunt implicați copiii”.

Primarul municipiului Roman, Lucian Micu: „Vreau să felicit copiii, în primul rând, care s-au implicat în realizarea acestor produse, cadrele didactice coordonatoare și, bineînțeles, conducerea Colegiului Tehnic «Danubiana», care se preocupă ca, an de an, să avem copii din ce în ce mai pregătiți, apți să intre direct în piața muncii, o piață a muncii de pe care lipsesc specialiștii în industria alimentară și, de aceea, meritul este cu atât mai mare cu cât acești copii reușesc să se integreze cât mai repede. La mulți ani, Colegiului Tehnic «Danubiana» și cadrelor didactice, celor care au activat și celor care activează și, bineînțeles, mult succes elevilor acestei unități de învățământ”.

Profesor Ioan Milea, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Neamț: „Sunt onorat să fiu reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Neamț la această aniversare frumoasă, la 45 de ani. «Danubiana» este un brand pentru municipiu, este și o unitate fanion pentru învățământul tehnic nemțean. Vă felicit pentru munca pe care o desfășurați în această uitate. Am gustat și eu din bunătățile expoziției de la intrare, felicit mult elevii, care au pus suflet în realizarea acestor bunătăți, felicit conducerea Colegiului pentru implicare și felicit comunitatea locală pentru modul în care asigură condiții pentru unitate de învățământ. Peste toate, aș vrea să vă felicit pentru respectul pe care îl acordați profesiei dumneavoastră, pentru dăruirea pe care o manifestați, precum și pentru numărul foarte mare de proiecte pe care le-ați accesat. Felicitări întregului colectiv și «La mulți ani!»”.

Profesor Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”: „Pentru Colegiul Tehnic «Danubiana», sărbătoarea de astăzi înseamnă 45 de ani de activitate ca unitate de învățământ liceal, 45 de ani în care această instituție de învățământ a crescut an de an în prestigiu, a obținut, prin elevii pe care i-a avut și pe care îi are, prin profesorii săi, rezultate deosebite în activitatea didactică, apoi în realizarea unor proiecte europene de succes. Avem cea mai bună bază practică pentru domeniul Industrie alimentară și alimentație publică, elevii pot face practică în instituția de învățământ și, bineînțeles, la partenerii pe care îi avem în municipiul Roman. În ultima perioadă, numărul de solicitări pentru înscrierea la Colegiul Tehnic «Danubiana» a crescut, avem realizate în acest an cinci clase la școala profesională și două clase de liceu și sunt convins că părinții și copiii care vor termina clasa VIII-a se vor îndrepta în continuare spre instituția noastră, deoarece mulți dintre elevii noștri au obținut locuri de muncă atât în țară, cât și în străinătate, după ce au absolvit cursurile liceului nostru, și ne reprezintă cu mândrie în toată lumea”.

De la şcoală de ucenici la Școală Europeană

Școala care astăzi se numeşte Colegiul Tehnic „Danubiana” s-a născut din necesitatea pregătirii de personal calificat pentru cea mai mare fabrică de zahăr din ţară, de atunci, înfiinţată la Roman, la începutul secolului XX, de belgieni. La începutul anilor ’50, Fabrica de zahăr „Ilie Pintilie” din Roman ocupa locul principal în industria zonei şi constituia un important punct de atracţie pentru cei ce doreau un loc de muncă. Necesitatea existenţei unor lucrători specializaţi în industria zahărului şi lipsa şcolilor de profil au determinat conducerea fabricii să organizeze, cu avizul Ministerului Învăţământului şi Ministerului Industriei Bunurilor de Larg Consum, începând cu 1951, primele cursuri de calificare a muncitorilor. Lua naştere, astfel, Școala de Calificare Profesională, care îşi desfăşura activitatea în incinta şi sub patronajul Fabricii de zahăr „Ilie Pintilie” Roman.

În 1956, se înfiinţează Școala Profesională de Ucenici pentru Industria Alimentară, aflată sub patronajul fabricii şi care avea misiunea de a pregăti lucrători specializaţi pentru fabrici de zahăr, spirt şi bere, morărit şi panificaţie, industrializarea laptelui, a cărnii sau pentru fabrici de tutun din întreaga ţară. Școala şi-a început funcţionarea în incinta Fabricii de Zahăr, în clădirea unde se desfăşuraseră, anterior, cursurile de calificare, iar elevii efectuau instruirea practică în atelierele întreprinderii.

Realizările elevilor, buna pregătire profesională a absolvenţilor, pasiunea şi dăruirea cadrelor didactice şi-au pus amprenta asupra evoluţiei ulterioare a şcolii, determinând transformarea ei în liceu. Născut nu atât dintr-o directivă a anilor ‘70, cât, mai ales, din dorinţa şi determinarea unor oameni cu vocaţie de pedagogi vizionari, începând cu anul şcolar 1974 – 1975, Școala Profesională de Ucenici pentru Industrie Alimentară Roman se transformă, conform Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 354 din 5 aprilie 1974, în Liceul de Industrie Alimentară Roman. Demersurile pentru înfiinţarea liceului aparţineau directorului Paul Murdzek – cel care, încă de la începutul activităţii sale didactice, a urmărit schimbarea statutului şcolii – şi a inginerului Vasile Platon.

15 septembrie 1975 reprezintă o dată importantă în istoria şcolii, atunci fiind date în folosinţă noul local al şcolii, o sală de gimnastică şi o cantină cu o capacitate de 150 locuri. Școala a crescut în anii care au urmat şi, ca urmare a activităţii dedicate a profesorilor şi a rezultatelor obţinute de elevi, la 15 septembrie 2004 primeşte statutul de colegiu. Aflat într-un continuu proces de extindere, modernizare şi racordare la valorile europene, Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman a dobândit, în 2014, statutul de „Școală Europeană”, ca o recunoaştere a rezultatelor obţinute prin derularea de programe şi proiecte de cooperare europeană.

 

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0