Prima paginăEducatie

Colegiul ”Danubiana” asigură calificări căutate pe piața muncii

Dimensiune text

Școala profesională scoate pe piața muncii brutar-patiser, cofetar-patiser, ospătar-chelner, lăcătuş mecanic şi confecţioner. Elevii care optează pentru şcoala profesională nu susţin examen de admitere. În cazul în care numărul candidaţilor este mai mare decât cel al locurilor, elevii vor susţine un interviu. 

La Colegiul Tehnic „Danubiana”, elevii vor putea urma, din această toamnă, cursurile şcolii profesionale, învăţământ de trei ani, la calificări cu mare căutare pe piaţa muncii: brutar-patiser-preparator produse făinoase (28 locuri), cofetar-patiser (14 locuri), ospătar-chelner-vânzător în unităţi de alimentaţie publică (14 locuri), lăcătuş mecanic prestări servicii (14 locuri) şi confecţioner în industria textilă (14 locuri).

Înscrierile se vor face până pe 15 iunie 2014, iar cursurile vor începe în această toamnă. „Am propus trei clase pentru aceste cinci meserii. Avem tradiţie în pregătirea elevilor, pentru care există cerere pe piaţa muncii. Calificările de brutar-patiser, cofetar-patiser şi ospătar-chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie publică sunt unice în zonă şi oferă tinerilor o posibilitate de a-şi găsi de lucru, imediat după finalizarea cursurilor, la agenţii economici parteneri. Suntem singura unitate şcolară din oraş care pregăteşte lucrători în domeniul industriei textile, pentru care există, în acest moment, cerere pe piaţa muncii. Cererile pe care le-am primit din partea firmelor interesate depăşesc numărul de locuri pe care noi l-am propus. De mare interes se bucură, de asemenea, calificarea lăcătuş mecanic, mulţi dintre absolvenţii noștri fiind angajaţi la firmele unde au efectuat instruirea practică. Consider că proiectul nostru de şcolarizare este unul realist, care se bazează pe prospectarea pieţei muncii, pe interesul elevilor pentru anumite domenii şi pe posibilităţile noastre de şcolarizare, în funcţie de baza materială de care dispunem şi de pregătirea cadrelor didactice. Acest tip de învăţământ este atât în beneficiul firmelor care au nevoie de tineri calificaţi, dar, mai ales, al tinerilor care au o oportunitate crescută de a-şi găsi rapid un loc de muncă”, a precizat profesor doctor Leonard Văcaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”.

Elevii care aleg şcoala profesională nu susţin examen de admitere. În cazul în care numărul candidaţilor va fi mai mare decât cel al locurilor, elevii vor susţine un interviu şi vor avea posibilitatea să fie repartizaţi la celelalte specializări optate pe fişa de înscriere.

Pe perioada şcolarizării, elevii vor primi o bursă de 200 de lei, în fiecare lună de şcoală. Cei mai buni elevi pot obţine şi burse suplimentare de practică oferite de operatorii economici parteneri.

Colegiul Tehnic „Danubiana” pune la dispoziţia elevilor, pentru instruirea practică, ateliere de instruire moderne, dotate cu utilaje de ultimă generaţie. Elevii vor face practica şi la agenţii economici parteneri: SC Morărit Panificaţie, Agrana SA, Hotel Roman, Cofetăria Tosca, SC Dorivi Prod Com, Auto Moldova, SC Ratis Serv SRL, Caremil şi la restaurantele Bradul, Brăduţul, Chianti, Rustic, Why Not. La terminarea studiilor, fiecare elev primeşte un certificat de calificare profesională, cu care se poate angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene.

COMENTARII

WORDPRESS: 0