Cofetăria Ștefini din Roman, gustul dulce al succesului unei afaceri cu fonduri europene

HomeEconomieAdvertorial

Cofetăria Ștefini din Roman, gustul dulce al succesului unei afaceri cu fonduri europene

 

Prăjituri de casă, prăjituri cu cremă, fursecuri, saleuri, torturi, toate așezate frumos în raft, făcând cu ochiul clienților cofetăriei „Ștefini” din Roman, de pe strada Sucedava. În spatele acestora, o poveste în care se împletesc străinătatea, dorul de casă, muzica românească interpretată la nai, numele a doi copii, dar și curajul de a accesa fonduri europene.

Chiar marți, 29 octombrie, se împlinesc două luni de când romașcana Alexandra Voicu și echipa sa au deschis Cofetăria Ștefini. S-a întors acasă după mai mulți ani petrecuți în București și alți zece în străinătate, unde a lucrat în domeniul dulciurilor. „De acolo cred că a și plecat pasiunea pentru cofetărie. Tot în străinătate, începusem să prepar dulciuri pentru românii din comunitatea din zonă, cei care ne adunam la Biserica din Assisi, din Italia, toți căutând gustul prăjiturilor obișnuite de acasă. Prăjiturile erau așa de căutate, încât începusem să iau comenzi pentru prăjituri pentru acasă sau diferite ocazii, ori pentru cozonaci pentru sărbători”, își amintește Alexandra.

Deși ambii soți aveau locuri de muncă stabile în Italia, firul nevăzut al „dorului de casă” a fost depănat, în cazul Alexandrei, de copiii săi, Ștefania și Ștefan – de la numele cărora vine și cel al Cofetăriei Ștefini: „Fetița s-a născut în străinătate, dar, când am văzut că îi place foarte mult muzica interpretată la nai de Gheorghe Zamfir, am știut că ea va trebui să crească în țară, «acasă». Ca un făcut, acum, băiețelul, doarme mai liniștit când îi dăm să asculte înainte muzica lui Gheorghe Zamfir”.

Întoarsă în România, Alexandra s-a gândit să apeleze la fondurile europene pentru a-și deschide o afacere în domeniul care a devenit și pasiunea sa: „Nu avem alți antreprenori în familie și nu știam, la început, cum trebuie să facem – cred că a fost și o nebunie de moment. Însă, sincer, după câte auzisem, mă așteptam să fie mult mai greu să putem accesa fonduri europene”.

Acum doi ani, s-a înscris în programul Start-Up Diaspora, destinat românilor aflați în străinătate, au urmat cursurile de antreprenoriat, de marketing și management, apoi conferințele cu reprezentanții Asociației Europene pentru o Viață Mai Bună. Contractul de finanțare a fost semnat în acest an pe 15 martie, iar prima tranșă a finanțării a venit în luna iulie. Deja se conturează planuri de viitor, pentru a aplica la anul pentru un alt program de finanțare, care conține și o componentă de dezvoltare umană – prin care pot fi oferite posibilități de specializare și locuri de muncă persoanelor defavorizate.

Prăjiturile Cofetăriei Ștefini i-au cucerit deja pe romașcani, astfel că echipa a crescut, de la doi oameni, cât prevedea proiectul inițial, la cinci. La Cofetăria Ștefini pot fi găsite produse de cofetărie din ingrediente naturale, prăjituri la bucată, saleuri și sărățele, prăjituri pentru platouri, foarte căutate, sau prăjiturile din foi „de altădată” – așa cum erau „Albă-ca-zăpada”, prăjitura „Televizor”, nucile sau caisele, la fel de căutate ca și o tartă cu dulceață de gutui, specialitate Ștefini.

„Cei din domeniul cofetăriei au avansat foarte mult, se folosesc diverse creme sau mousse-uri, dar, de exemplu, pentru prăjiturile «nuci» – aflate la noi la mare căutare – folosim tot rețeta veche a bunicii, iar prăjiturile au gustul acela de altădată. Nucile sunt cele mai căutate la noi, alături de tortul diplomat, de care facem aproape zilnic, și un tort tiramisu după o rețetă originală, «furată» de la un gelatier italian, maestru al cofetăriei”, afirmă Alexandra Voicu.

Prăjiturile pot fi savurate în Cofetăria Ștefini, dar pot fi comandate și pentru acasă sau pentru diverse ocazii. Cofetăria Ștefini de pe strada Sucedava, nr. 136 (vizavi de Biserica „Precista Mică”, în zona Clubului Copiilor) este deschisă de luni până vineri între orele 08:00 – 18.00, sâmbăta între orele 08:00 – 16:00, iar duminica între orele 08:00 – 14.00. Comenzile pot fi făcute și telefonic, la numărul 0762 475.356, precum și pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/cofetariastefini/. În curând, urmează a fi achiziționată și o mașină pentru livrări la domiciliu.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0