Prima paginăSocial

Cod portocaliu de vijelii, averse torențiale și grindină

Cod portocaliu de vijelii, averse torențiale și grindină

Dimensiune text

 

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi o avertizare de tip cod galben și cod portocaliu, pentru mare parte din țară, inclusiv județul Neamț, vizând intensificări puternice ale vântului, grindină și cantități de apă însemnate, până în noaptea de joi spre vineri.

Conform meteorologilor, în intervalul joi, 27 iunie, ora 13 – vineri, 28 iunie, ora 1 (COD PORTOCALIU), în Moldova și Maramureș, la începutul intervalului, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80 – 100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50 – 60 l/mp.

În intervalul joi, 27 iunie, ora 20 – vineri, 28 iunie, ora 1 (COD GALBEN), în Dobrogea, local în Muntenia și Banat, precum și în nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 – 25 l/mp și izolat 35 – 40 l/mp.

În după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza acest mesaj prin avertizări de vreme severă imediată: http://www.meteoromania.ro/avertizari/ .

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0