Cod portocaliu de caniculă, joi și vineri. Cod galben de ploi torențiale, până joi seară

HomeSocial

Cod portocaliu de caniculă, joi și vineri. Cod galben de ploi torențiale, până joi seară

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat joi avertizarea meteo emisă la începutul săptămânii, instituind Cod portocaliu și Cod roșu de caniculă pentru zone din estul și vestul țării, pentru zilele de joi și vineri.

Conform meteorologilor, joi, 30 iunie, și vineri, 1 iulie (COD GALBEN), valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie) (COD PORTOCALIU), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 – 38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 – 22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

De asemenea, Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie) (COD ROȘU), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38 – 39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36 – 37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20 – 24 de grade.

Meteorologii mai arată că joi, 30 iunie, între orele 14 – 21 (COD GALBEN), în cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55 – 70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 l/mp.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0