Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, până miercuri dimineață

HomeSocial

Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, până miercuri dimineață

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni avertizări de tip Cod portocaliu și Cod galben, vizând fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru zone din vestul, centrul și nordul țării, până miercuri dimineață.

Conform meteorologilor, în intervalul luni, 8 august, ora 12:00 – miercuri, 10 august, ora 10:00 (COD GALBEN), la munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 – 35 l/mp și izolat 40 – 60 l/mp.

Meteorologii atrag atenția că, în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul luni, 8 august, ora 16:00 – miercuri, 10 august, ora 10:00 (COD PORTOCALIU), în zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40 – 60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70 – 80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Marți, 8 august, și miercuri, 9 august, valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18 – 21 de grade.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0