HomeSocialSanatate

Clubul Alcoolicilor are ușa deschisă

Alcoolicii sunt învățați să își schimbe stilul de viață. Primul ajutor vine din participarea la întâlnirile grupului de sprijin, format la iniţiativa Asociaţiei Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare.

Pentru ca un alcoolic să accepte că are o problemă şi să încerce să renunţe la obieiul de a bea este nevoie de foarte mult curaj şi determinare. Odată ce au decis să nu mai consume alcool, persoanele dependente trebuie să facă trei paşi spre vindecare. Tratamentul constă în dezalcoolizare, tratament post-cură şi integrarea într-un grup de sprijin.

Din 2011, la Roman există o filială a Asociaţiei Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare (ACAR), care funcţionează în scopuri sociale caritabile, oferind persoanelor care cu probleme cu alcoolul şi familiilor acestora servicii de recuperare psiho-socială, post-cură.

Abordarea folosită în procesul de recuperare este una sistemică, ecologico-socială, denumită Metoda Hudolin, care are la baza grupul de suport, ce vizează menţinerea abstinenţei pe termen lung, prin schimbarea stilului de viaţă. Grupul de suport reprezintă o comunitate formată din persoane cu probleme legate de consumul de alcool, membrii familiilor acestora şi un operator (moderator), special format în metodologia aplicată.

Proiectul din Roman este realizat cu sprijinul Fundaţiei Serafim, al Asociaţiei Mica Operă a Divinei Providenţe, al Congregaţiei „Slujitoarele Duhului Sfânt” şi al Primăriei Roman.

Surorile care fac parte din congregaţia Slujitoarele Sfântului Duh au pus la dispoziţia ACAR un spaţiu în care se desfăşoară întâlnirile cu membrii grupului de suport. Drept moderatori ai grupului sunt sora Patricia Kaiser şi psihologul Mihaela Moraru. În acest moment, 13 persoane care au fost dependente de alcool, alături de un membru al familiei lor, participă, săptămânal, la şedinţele grupului de suport de la Roman. În momentul în care o persoană doreşte să intre în grup, trebuie să îşi ia angajamentul că nu va mai consuma alcool deloc. În tot procesul, este nevoie şi de un susţinător din familie, care îşi ia angajamentul să îl sprijine pe dependent în tot procesul de recuperare.

„O familie poate frecventa toată viaţa întâlnirile acestui grup de suport. Unii mai recad, după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, în funcţie de tăria de caracter. Avem persoane care au decăzut după 11 ani de abţinere. Nu există un profil al dependentului de alcool. Pot fi atinse toate categoriile sociale. Am avut în grup un elev de liceu, am avut ingineri, profesori, muncitori, deci nivelul de educaţie nu e un punct de sprijin pentru a nu cădea într-o astfel de dependenţă”, spune psihologul Mihaela Moraru (foto).

La fiecare şedinţă la care participă, membrii grupului de sprijin povestesc ce au făcut în ultima săptămână, pentru se a vedea dacă au avut şi activităţi care le-ar pune în pericol decizia de a nu mai consuma alcool sau nu.

Persoanele din grupul de sprijin se schimbă mereu. Unii aleg să nu mai frecventeze şedinţele, deoarece consideră că s-au vindecat, unii consumă iar alcool şi ies automat din grup, dar sunt şi persoane care participă la întâlniri ani de zile.

Să primească ajutor în recuperare din partea acestui grup nu îi costă nimic pe consumatorii de alcool. De altfel, sora Patricia şi psihologul nu încasează niciun ban pentru serviciile pe care le prestează, lucrând pe bază de voluntariat. Întâlnirile au loc sâmbătă după-amiaza, de obicei, la subsolul clădirii surorilor „Slujitoarele Duhului Sfânt” din Roman, de pe strada Costache Negri.

Comentarii

WORDPRESS: 0