HomeSocial

Clovni italieni combat prin zâmbet agresivitatea copiilor

Fundaţia umanitară Pacea a finalizat un proiect în care au fost incluşi mici infractori din Roman, închişi la Penitenciarul Bacău. Micii deţinuţi au învăţat să-şi controleze agresivitatea prin clovno-terapie. Cei mai mulţi dintre infractorii de la Bacău au ajuns în penitenciar din cauza modelelor pe care le-au avut în familie. În unele cazuri, primul contact cu şcoala a fost în detenţie.

Zeci de copii şi tineri din zona Romanului, care sunt închişi la Penitenciarul din Bacău, au fost incluşi de fundaţia umanitară Pacea într-un program inedit. Părintele Emilian Antal, preşedintele fundaţiei, spune că, de cinci ani, în colaborare cu organizaţia nonguvernamentală italiană VIP, care are 3.000 de voluntari în întreaga lume, derulează, la Roman şi în satele din jur, un program de clovno-terapie. Dacă, până acum, în program erau incluşi copiii de pe strada Fabricii sau cei care studiau la centrul fundaţiei, anul acesta fundaţia Pacea s-a decis să extindă proiectul şi alte categorii de copii şi tineri. Timp de o săptămână, 12 voluntari italieni au petrecut câte trei ore şi jumătate pe zi alături de mai mulţi copii şi tineri, închişi la Penitenciarul din Bacău după ce au fost condamnaţi pentru diverse infracţiuni. Voluntarii, îmbrăcaţi în clovni, i-au învăţat pe micii deţinuţi diverse jocuri şi trucuri hazlii folosite de clovni, pentru a-i învăţa, astfel, să-şi controleze emoţiile şi agresivitatea.

„Fundaţia noastră nu este la prima colaborare cu Penitenciarul Bacău, care este este şi cel mai mare penitenciar pentru copii din ţară. Avem un contract de colaborare cu autorităţile de acolo, în baza căruia, periodic, donăm haine deţinuţilor. Acolo sunt închişi 300 de copii, în diverse regimuri de detenţie. Foarte mulţi dintre ei provin din zona Romanului. Cei mai mulţi au fost închişi pentru infracţiuni minore, în general furturi. Unii dintre ei au ajuns după gratii pentru că nu au avut bani de avocaţi sau nu au avut avocaţi foarte buni şi nici pe altcineva care să se intereseze de soarta lor”, a spus părintele Emilian Antal.

Voluntarii au folosit clovno-terapia pentru a-i învăţa pe copii să-şi controleze emoţiile, depresia sau furia, iar rezultatele au fost satisfăcătoare. „La program au participat 75 de copii din zona Romanului care se aflau în închisoare. La început au fost reticenţi, dar, pe parcurs, copiii s-au bucurat enorm. Unii plângeau şi spuneau că, în orele petrecute cu voluntarii, pur şi simplu, au uitat că sunt închişi. Au văzut că pot fi trataţi şi altfel, că nu sunt singuri, că pot fi şi ei iubiţi. Uneori, pentru copiii de la centrul nostru, care aveau fraţi mai mari închişi la Penitenciarul Bacău, am pus la dispoziţie mijloace de transport pentru a-i vizita la închisoare împreună cu familia. Voluntarii italieni au făcut ore de clovno-terapie, printre altele, şi la Școala de Educaţie Incluzivă Roman, dar şi pe strada Fabricii, unde copiii incluşi în program au susţinut, la final, un mic spectacol artistic”, a mai spus părintele Emilian Antal.

Tot pentru copiii cu probleme, la începutul lunii septembrie, fundaţia umanitară Pacea a deschis, la Săbăoani, un centru numit „Te ascult”. Acesta se adresează copiilor cu probleme legate de abandon şcolar, abuzaţi sau cu probleme de comportament. În centru lucrează un psiholog şi un asistent social, iar până acum sunt înscrise pentru consiliere zece persoane.

„Dacă reuşim să întoarcem un suflet din iad, tot efortul depus într-un an merită”

Reprezentanţii Penitenciarului Bacău au numai cuvinte de laudă pentru voluntarii de la Pacea. „Ludoterapia a avut un impact deosebit asupra minorilor şi a tinerilor de la noi, reacţia a fost extraordinară. Sunt copii care au redescoperit copilăria, fiindcă ei s-au maturizat înainte de vreme. Aceşti tineri nu au alternativă, au pornit cu stângul în viaţă din cauză că provin din familii dezorganizate, care au un istoric negativ”, a explicat subcomisarul Geanina Ștefan, directorul adjunct al Penitenciarului Bacău şi coordonatorul proiectului realizat cu voluntarii de la Fundaţia „Pacea”.

Aceasta susţine că în spatele fiecărui zâmbet al unui copil închis în penitenciar se află o muncă titanică, dar că puţinele reuşite de reintegrare socială sunt răsplata de care au nevoie cei care lucrează pentru îndreptarea celor ajunşi în acel loc. „Dacă reuşim să întoarcem un suflet din iad, tot efortul depus într-un an merită. Din păcate, noi nu avem posibilitatea să aflăm ce se întâmplă cu minorii şi cu tinerii care sunt eliberaţi. După ce se întorc în societate, rolul notru se termină şi doar cei care ne contactează din proprie voinţă ne oferă o concluzie a muncii noastre. Spre exemplu, de curând ne-a scris un tânăr care a făcut şcoala în penitenciar – şi a fost destul de greu să-l convingem să vină la ore -, apoi a făcut un curs de calificare. După eliberare, acesta s-a angajat la o fabrică de pantofi din Bacău, apoi s-a căsătorit. Acum are o fetiţă. Ne-a scris să ne mulţumească pentru că i-am dat o şansă. A fost nemaipomenit să aflăm că şi-a găsit un loc în societate”, a precizat subcomisarul Geanina Ștefan.

În Penitenciarul Bacău sunt încarceraţi – în arest preventiv sau din cauza unei condamnări definitive – minori cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, tineri care au între 18 şi 21 de ani, dar şi femei din toată zona Moldovei.