Prima paginăEconomie

Clienţii Lidl şi Carrefour, vizaţi de o înşelătorie prin intermediul WhatsApp

Clienţii Lidl şi Carrefour, vizaţi de o înşelătorie prin intermediul WhatsApp

Dimensiune text

 

 

O nouă tentativă de înşelătorie este propagată prin intermediul aplicaţiei WhatsApp şi vizează clienţii din România ai lanţurilor comerciale Lidl şi Carrefour, au anunțat miercuri, 18 aprilie, specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

„În această dimineaţă am primit mai multe mesaje de la voi, legate de o nouă înşelătorie prin metoda oferirii voucherelor de cumpărături care vizează clienţii Lidl România şi Carrefour România. Scam-ul funcţionează exclusiv pe mobil şi se propagă prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp. Concret, după primirea mesajului şi accesarea link-ului (care este evident unul suspect, din moment ce conţine litere cu diacritice), utilizatorul este redirecţionat către o pagină care afişează un domeniu cu o denumire ciudată: xn--ldl-rma.eu (în cazul scam-ului Lidl). Din nefericire, un bug de securitate în înregistrarea domeniilor, care permite utilizarea şi a unui alt alfabet în afara celui român, oferă această oportunitate pentru ca atacatorii să poată să-şi mascheze URL-urile ca unele cu denumiri legitime”, precizează reprezentanții CERT-RO.

În general utilizatorii trebuie să fie extrem de atenţi la URL-urile pe care le accesează în scopul introducerii de informaţii personale sau bancare.

„Ideal ar fi ca, în cazul în care ceva pare suspect, să încercaţi tastarea manuală a site-ului în browser sau prin intermediul motorului de căutare pe internet (ex: Google, Bing etc.). Mai departe, utilizatorul trebuie să parcurgă un chestionar scurt, cu trei întrebări legate de experienţa de shopping la cele două hypermarketuri, pentru ca ulterior să primească un mesaj de felicitare, unul cu multe greşeli de transcriere (…) Condiţia pentru folosirea acestui voucher fictiv este partajarea informaţiei către prieteni, tot prin intermediul WhatsApp”, atrag atenţia reprezentanții CERT-RO.

„Lidl România avertizează clienții cu privire la o tentativă de fraudă, care circulă pe canalele online, inclusiv pe Facebook si WhatsApp. Oferta „NOI OFERIM VOUCHER GRATUIT 500$ PENTRU A SĂRBĂTORI CEA DE-A 11-A ANIVERSARE” redirecționează utilizatorii către site-ul www.lídl.eu/anniversary, o pagină web care nu aparține Lidl România sau partenerilor săi. Utilizatorii de Internet sunt sfătuiți să nu încerce să acceseze acest link. Acest demers nu este organizat de către Lidl România, iar compania se distanțează ferm de asemenea modalități de promovare, luând toate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea acestei tentative de fraudă. Lidl România recomandă clienților care vor să vadă ofertele companiei sau să se înscrie la concursuri organizate de către retailer să acceseze doar link-urile găzduite de către website-urile www.lidl.ro, surprize.lidl.ro  sau de către canalele oficiale de social media: www.facebook.com/lidlromania, www.instagram.com/lidlromania”, precizează un comunicat Lidl.

„În urma mesajelor voastre cu privire la o campanie care pretinde că desfășurăm o campanie cu vouchere Carrefour, dorim să facem câteva precizări. Mesajul „Carrefour oferă Voucher de cumpărături gratuit 500 de dolari pentru a sărbători aniversarea a 11 ani” nu ne aparține și vă îndemnăm să nu participați. De asemenea, vă reamintim să utilizați întotdeauna ca surse sigure de informare website-ul www.carrefour.ro sau pagina noastră de Facebook”, au transmis reprezentanții Carrefour România pe pagina de socializare.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0