Cinci puncte de prim ajutor pentru romașcani în zilele caniculare

HomeSanatate

Cinci puncte de prim ajutor pentru romașcani în zilele caniculare

Primăria Municipiului Roman reaminteşte cetățenilor că punctele de prim ajutor și adăpostire pentru zilele caniculare sunt operaționalizate în cinci zone ale municipiului. Acestea funcționează în farmacia situată în strada Anton Pann, blocul 12, farmacia din Bulevardul Roman Mușat, nr. 4, farmacia situată pe strada Smirodava, nr. 43, sediul administrativ al Pieței, din strada Sucedava, și dispensarul situat în strada Bogdan Dragoș, nr. 1.

„Conform CJSU nr. 33 din 21.06.2022, punctele de prim-ajutor trebuie să fie amplasate în spații publice climatizate și dotate cu apă potabilă care să fie distribuită populației în mod gratuit, prin grija unităților administrativ-teritoriale”, precizează reprezentanții Primăriei Roman.

Recomandările pentru perioadele caniculare arată că trebuie să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare și efortul fizic intens între orele 11 – 18. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide nu prea reci, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) în cantitate mare. Consumaţi fructe și legume proaspete (pepene, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Până duminică, 24 iulie, inclusiv, vestul și sudul țării se află sub avertizări de tip Cod portocaliu și Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, fiind așteptate temperaturi de până la 40 de grade. Meteorologii atrag atenția că de marți, 26 iulie, valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0