HomeSocial

Cinci oameni mor și patru bebeluși se nasc într-o zi

Numărul nașterilor este în scădere dramatică, în timp ce mortalitatea continuă să se mențină ridicată.

 

O statistică realizată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț relevă faptul că, în medie, anul trecut, în județ, în fiecare zi au murit patru oameni. Situația e cu atît mai gravă cu cît numărul nașterilor a scăzut drastic, astfel că, în cîțiva ani, județul va fi amenințat cu depopularea.

Potrivit datelor DSP Neamț, anul trecut, la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au înregistrat 1.904 decese, în scădere ușoară față de anul 2010. Din păcate, numărul nașterilor continuă să scadă dramatic. Dacă în 2010 se înregistrau 1.711 nașteri, anul trecut numărul nou-născuților a scăzut la 1.488. Tot anul trecut s-au înregistrat și șapte decese la copii cu vîrsta de pînă la un an.

„Populația este îmbătrînită și bolnavă, chiar dacă speranța de viață a crescut. Cei mai mulți dintre tineri au preferat să plece în străinătate, iar cei care au rămas au maxim un copil sau doi. Unele familii, mai ales cele foarte sărace, fac mai mulți copii pentru că speră să primească indemnizația de 200 de lei timp de doi ani, bani care se acordă celor fără nici un venit, și, astfel, să poată supraviețui. Din păcate, nu se gîndesc ce vor face după ce copiii vor crește și vor rămîne fără această indemnizație”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0