Prima paginăRoman

Cimitirele din satele Romanului sunt revendicate de preoți

Dimensiune text

Preoții din Protopopiatul Roman vor ca parohiile să administreze cimitirele rurale. Cimitirele din comunele limitrofe Romanului sunt administrate de consiliile locale și numai acestea vor decide statutul juridic al cimitirelor.

 

 

Clerul ortodox din zona rurală a Romanului a înaintat autorităților locale, chiar de la începutul anului, cereri de retrocedare pentru cimitirele parohiale. Administrațiile publice locale s-au văzut, dintr-o dată, puse în fața unei noi provocări pe probleme de fond funciar și caută soluții pentru a nu încălca legea. În comunele din jurul Romanului, toate cimitirele au fost amenajate pe terenuri donate bisericilor de către localnici. Ele sunt administrate în prezent de consiliile locale și numai acestea trebuie să decidă statutul juridic al cimitirelor.

 

Validarea cererilor de revendicare, în mâna comisiilor județene de fond funciar

 

În comuna Bozieni sunt cinci parohii – Cuci, Bozieni, Crăiești, Iucșa și, recent înființată, Băneasa. Parohiile Cuci și Bozieni, din comuna Bozieni, au 13,74 de hectare de teren, din care cinci hectare cu titlu de proprietate și 8,74 de hectare pe care le revendică în baza legilor nr.  247/2005 și 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Noua parohie Băneasa, care numără 35 de familii, a primit, pentru construcția bisericii, 0,5 hectare.

Preoții din parohii au cerut autorităților locale ca cimitirele satelor să treacă în administrarea bisericilor. „După 1 ianuarie, m-am trezit cu cereri din partea preoților din comună prin care revendică terenurile ocupate de cimitire. Fiecare cimitir din comună are, în medie, 5.000 de metri pătrați. În cazul în care comisia județeană de fond funciar va valida propunerile comisiei locale, aceasta din urmă va proceda la punerea în posesie a parohiilor și va înmâna preoților titlurile de proprietate”, a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

 

Clauză la predarea cimitirelor din Stănița

 

Comisia județeană de fond funciar și-a exprimat poziția vizavi de terenurile ocupate de cimitire. „Aceste cereri sunt tardive. Revendicarea terenurilor s-a încheiat. Comisia județeană de fond funciar a cerut tuturor primăriilor, în 1997, să nu dea titluri de proprietate pentru terenurile ocupate de cimitire, cu motivarea că terenul acestora aparține oamenilor. Pe de altă parte, cimitirele sunt administrate de Consiliul Local, dar aceste terenuri nu aparțin primăriei”, a spus Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

Dacă transferul de terenuri din proprietatea publică în cea privată se va face, schimbul nu va fi, spune primarul Todireanu, lipsit de clauze. „Din suprafața cimitirelor, zece ari trebuie să aparțină Consiliului Local, pentru a preîntâmpina unele situații neprevăzute”, a spus primarul comunei Stănița.

 

„Dacă vor titlul de proprietate, să-și facă documentația cadastrală”

 

Biserica ortodoxă din Boghicea, declarată monument istoric, a fost construită înainte de 1900. „Pământul a fost dat bisericii de către enoriași și boieri, care au devenit ctitorii bisericii. Cea mai importantă donație în terenuri către biserică a fost cea a boierului Hristodorescu”, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Pământul bisericilor din comună este lucrat de SC Agro Iulia SRL, societate cu capital german, contractele de arendă fiind semnate de comitetele parohiale.

Suprafața totală a cimitirelor din cele trei parohii ortodoxe de pe teritoriul comunei Boghicea însumează 12 hectare. „Sătenii sunt cei care donează teren pentru amenajarea cimitirelor”, spune primarul. Cu toate acestea, Consiliul Local a acordat o suprafață de 600 de metri pătrați pentru ca unul dintre lăcașele de cult să amenajeze un cimitir și o casă praznicală.

Cum terenurile ocupate de cimitire nu sunt cadastrate, autoritățile locale sunt decise ca preoții să rezolve această problemă înainte de a le primi în administrare. „Eu am formulat un răspuns la cererile făcute de cei trei preoți ortodocși din comună. Le-am cerut să rezolve problema cadastrului la terenurile care au ca destinație cimitire”, a precizat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Modul în care vor fi administrate cimitirele de către preoți va fi monitorizat de către autoritățile locale. „Dacă preoții vor încerca să facă «legea» în parohie, consiliul parohial, care este format din localnici, va analiza fiecare detaliu în parte. Oamenii știu că terenurile ocupate de cimitire nu aparțin bisericii și că cimitirele au fost amenajate din donațiilor strămoșilor”, a spus primarul comunei Boghicea.

Orice teren pe care s-a emis titlul de proprietate este impozabil. Dacă aceste terenuri vor trece în proprietatea bisericilor, acestea vor fi scutite de impozite. În plus, autoritățile locale au investit bani din bugetul local pentru întreținerea cimitirelor. „Am racordat la curent electric două din cimitirele ortodoxe din comună. Astfel, o dată cu iluminatul public, se aprind și lampioanele din cimitire. Drumurile de acces către cimitire au fost făcute tot din banii administrației locale. Tot noi facem și curățenia cimitirelor, pentru că avem și foarte mulți localnici plecați în străinătate care au lăsat mormintele în paragină. Am considerat că am o datorie față de cei care își dorm somnul de veci. Unii, poate, chiar m-au votat înainte de a pleca dincolo”, a mai spus primarul Eugen Mihai.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 17
 • prostul satului 8 ani

  Preoti cauta inca o sursa de venit de pe spinarea oamenilor… mai mult ca sigur ca acum primariile din mediul rural nu taxeaza aceste locuri de veci.

  Daca cetatenii au donat acele pamanturi comunitatii. De ce vor ei acum sa fie proprietari pe bunul altora?

 • max 8 ani

  In urma reformelor de după 1991, parohiile au primit in jur de 12 ha de teren arabil. Acum vor si cimitirele comunale care – potrivit legii, sunt in domeniul public, iar unele parti de teren sunt donate de cetateni fara nici un act…. Normal e ca biserica sa administreze si sa aibă in patrimoniu cimitirele rurale.

 • ilici 8 ani

  In BOR la ora actuala este mare dezmat si asta din cauza acceptarii in cultul ortodox a unor indivizi carora numai de slujbe nu le arde,sunt pusi numai pe capatuieli,bisnite si mai nou in politica contra spaga.Ei bine datile primariile,politia ,armata,spitalele si tot ce mai e prin casa omului,nu inteleg BORistii ca au ramas in urma cu pregatirea si sunt plafonati ,ii intereseaza numai propria-i gasca,nu vedeti au ajuns sa vanda si clopotele satului pana unde am ajuns?

 • rromascan 8 ani

  popimea este stat in stat,o sleatca da inavutiti pe seama enoriasilor din ce in ce mai saraci ,mai napastuiti de griji si de lipsuri de tot felul.La cat se moare in tara asta ,la cate inmormantari sunt ,vor ramane bisericile goale si cimitirile pline de morminte, la care nu va mai avea cine sa vina cu o lumanare.Suntem tristi si inca mai exista obiceiul ca de foarte devreme sa-ti cumperi lucruri pentru moarte ,mai de graba,decat pentru anii batranetii,sa-ti faci un confort minim pentru zile grele ,de boala,de singuratate si de neputinta.Se strang banii pentru inmormantare,ca sa poti plati pe hapsanul de popa ,pe dascal si pe clopotar,sa faci praznic pentru cei care abia asteapta,care direct din crasma vin la pomana,desi nu s-au obosit sa conduca mortul pe ultimul drum.Bietul om ,indurerat si ingrijorat,trebuie sa faca fata multor obiceiuri costisitoare,ca de!,discuta lumea!

 • Dreptcredincios 8 ani

  Este de neconceput ce doresc preotii, si biserica ortodoxa! Daca eu sunt penticostal, evanghelist, sectant, ateu, hindus, etc…(din pacate sunt ortodox), terebuie sa cerv invoire de inmormantare de la preot, stiti asta? Si voi fin inmormantat, cu voia Domnului Parinte, langa gardul cimitirului.Nu mai spun ca preotii si-au facut firme de prestari servicii funerare si nu lasa in cimitir alte firme decat ale lor.Nu se mai poate! Asa devenim eretici, fratilor!

 • nu le mai ajung banii si preotilor ,cum sa fie cimitirele lor daca pamantul(locurilor de veci )este donat de oameni de buna credinta,vasazica bietul om l-a donat iar ei acum sa scoata profit de pe acel teren,sa-mi spuneti si mie cati preoti ati vazut sa faca praznice si pomeniri,sunt facuti numai sa ea tot de la cei necajiti

 • gogu 8 ani

  Toti sunt buni la dat cu parerea pe orice subiect. Da, stim ca popii sunt hoti. Da, noi le dam bani. Da, stim ca politicienii sunt hoti. Da, noi le dam votul. Da, stim ca sistemul romanesc e nasol. Da, noi suntem sistemul, fiecare dintre noi. Noi permitem tepele, furturile. Ei doar profita de prostia noastra. Si apoi ne plangem postand comentarii. Vai de noi, romascanii. In tineri nu investim, ca nu ne pasa de viitor. Si ce viitor o sa avem…
  Pe de alta parte… de cand are Romanul sate? Romanul are cartiere si strazi, COMUNELE au sate. Deci „Cimitirele din satele Romanului…”… nu mai sunt jurnalisti la Roman?

 • ana 8 ani

  Va mai mira de ce a scazut increderea oamenilor in biserica , datorita voua preoti hapsani.Umblati pe la usile oamenilor de la tara de 2 ori cu Pastele, de 2 ori cu Craciunul si o data cu Boboteaza. Acum va mai trebuie si taxa la cimitir? Merge si incinerarea cu sau fara voia voastra

 • LUCA 8 ani

  Cimitirele trebuie sa apartina comunitatii, ca sa poata fi inmormantati acolo toti cei ce trec in vesnicie: credinciosi,sdinucigasi, hoti si ce-or mai fi fos fiecare.
  BOR e singura institutie in care se fac angajari pe banda rulanta, preotii fiind platiti de la buget.
  In fiecare biserica in oras sunt cel putin 2 preoti si cu toate acestea de luni si pana joi nu prinzi pe niciunul la „serviciu” daca ai vreo treaba cu ei.Toti sunt fini, cumetri,nasi si nu poate razbate nimeni in clan.
  Marea lor preocupare este sa stranga cotizatia, dar cei mai multi nu stiu nici cum ne cheama,daramite ce probleme avem!
  Ce-ar fi daca ar urma poruncile lui Hristos si s-ar mai smeri putin incepand cu porunca de a-si iubi aproapele asa cum se iubesc pe ei insisi?
  Ar fi un inceput promitator, dat fiind faptul ca partea a doua a frazei e indeplinita cu prisosinta .

 • Muritor 8 ani

  Trebuie cumva reglementata legislatia privitoare la acest caz.E fara margini lacomia preotilor.Nu au credinta, ci doar dorinta de inavutire.Nu am mai intalnit preoti cu har, ci numai mizerabili dornici de avere, vile, firme.Ar trebui sa luam atitudine fata de nemernicia popilor care nu mai reprezinta credinta, ci propria lor dorinta de parvenitism.Rusineeeeeeeeeeee, popilor!

 • neadevarat 8 ani

  sunt preoti muritori de foame

 • neadevarat 8 ani

  fratilor sunt si bogati preoti dar si saraci lipiti,ii tin preotesele pe salariul lor,asta fiindca unii au 2000 de familii,altii 100,si platesc aceleasi taxe.Nu este echitabila impartirea .altii stau acasa o saptamana,altii fac cununia in 10 minute,nu au timp.

 • neadevarat 8 ani

  ce parere aveti

 • sam 8 ani

  inca o dovada graitoare ca hapsineala popilor e nemarginita..popii trebuie pusi la punct.impozite si taxe pentru toate veniturile.neamreestecul in viata laica.

 • de preot muritor de foame nu prea cred sa fi auzit cineva,dar de preoti care au venit cu mainile an buzunar sau cu o biata Dacia si an scurt timp sa-l vezi cu ditai mai Mertanul asta DA am auzit si am si vazut,asa ca nui mai plingeti…..

 • ionutz 8 ani

  comentariile mi -au mers la inima ,cata dreptate aveti incat eu ma abtin sa nu zic ceva mai rau.

 • GADINCEANUL 8 ani

  MERGETI SA VEDETI LA GADINTI PATRAUCEANU A VENIT CU O DACIE 1300 SI ACUM ARE GOLF 5,OCTAVIA ,SOLENSA SI 2 TRACTOARE . EXPLOATEAZA 40 HECTARE A BISERICII PLUS LUNCA BISERICII FARA SA PUNA UN SFANT IN VISTERIA BISERICII