Prima paginăEducatie

Chiulul, modă urbană

Dimensiune text

În primul semestru al acestui an școlar, elevii din Neamț au adunat 443.274 de absențe. Cele mai multe au fost făcute de elevii din mediul urban. De la începutul anului, 44 elevi au fost exmatriculați, cei mai mulți pentru absențe.

 

 

Conform statisticilor realizate de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, elevii din județ au chiulit 443.274 de ore în primul semestru al acestui an școlar. 249.034 au fost absențe nemotivate. Cu toate că cifrele par înspăimântătoare, oficialii inspectoratului școlar spun că situația este mai bună decât cea de anul trecut, când, în primul semestru de școală, elevii au chiulit mai bine de 500.000 de ore. „Absenteismul este în scădere față de anul trecut. Cifrele sunt rezonabile, având în vedere faptul că absenteismul este o boală permanentă a sistemului de învățământ„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu, responsabil cu activitatea educativă în ISJ Neamț.

Cifrele înaintate de ISJ Neamț arată că elevii nu chiulesc, însă, oricând și că și cei mai înrăiți dintre chiulangii au perioade când își aduc aminte de școală. Dacă, în luna octombrie – prima lună plină de școală din anul școlar -, numărul absențelor înregistrate era mai mare de 200.000, în luna noiembrie acestea trec puțin peste 100.000. „Este un fenomen care se repetă în fiecare an. Luna noiembrie este luna în care se dau tezele și în care se definitivează, în mare parte, situația școlară. Chiar dacă nu au dat mare atenție cursurilor la începutul semestrului, elevii încep să se trezească și devin interesați să-și încheie situația școlară la sfârșit de semestru„, a spus inspectorul școlar pentru programe educative Eugen Dinu Vasiliu.

Dacă, în ceea ce privește nivelul de vârstă, liceenii sunt, de departe, liderii incontestabili ai chiulului, adunând, în fiecare lună, mai multe absențe decât colegii lor de gimnaziu și de la învățământul primar la un loc, în ceea ce privește mediul de proveniență, statisticile inspectoratului arată că la oraș se chiulește mai mult decât la țară. „În general, se chiulește mai mult în școlile de la oraș decât în cele de la țară. În primul rând, la țară, părinții își supraveghează mai bine copii, find acasă mai tot timpul, având în vedere că puțini sunt cei care au un serviciu. Pe de altă parte, la sat nici nu există prea multe alternative, elevii nu au la dispoziție locuri unde să-și petreacă timpul atunci când ar trebui să fie la ore. Mai intervine și un factor subiectiv. Comunitatea este mică și se cunosc oamenii între ei, așa că e mai greu să se ascundă de părinți„, a spus inspectorul Eugen Dinu Vasiliu.

 

Exmatriculați pentru absențe

 

De la începutul anului școlar, 44 elevi de liceu au fost exmatriculați. Cei mai mulți dintre aceștia au fost exmatriculați pentru absențe, adunând cu mult peste 40 de absențe nemotivate într-o lună, limita minimă îngăduită de regulamentele școlare. Toți cei exmatriculați sunt elevi în clasele a XI-a și a XII-a, nivel de studiu la care învățământul nu mai este obligatoriu și, ca urmare, elevii pot fi exmatriculați. „Exmatricularea este o măsură extremă, la care se ajunge doar după ce au fost trecuți pașii anteriori, care încep cu informarea părinților asupra situației școlare a elevilor. Deși exmatricularera poate fi aplicată ca sancțiune și pentru alte abateri de la regulamentul școlar, puțini din cei 44 de elevi au comis abateri grave pentru care să fie sancționați cu exmatricularea. Principala cauză a exmatriculării o reprezintă absenteismul„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • dar ma antreb si eu asa, de ce majoritatea parintilor (nu generalizez) ,pe parcursul unui an scolar nu trec macar o singura data pe luna sau pe semestru sa se intereseze pur si simplu de soarta propriului copil din liceul sau scoala respectiva,dar an schimb, de fiecare data cand copilul nu trece sau cade la vre-un examen stim sa dam vina pe sistemul de anvatamant.