Prima paginăSocialSanatate

Chirurgie de performanță la Spitalul Roman

Dimensiune text

Şeful secției de chirurgie, medicul Dan Gabriel Arvătescu

Şeful secției de chirurgie, medicul Dan Gabriel Arvătescu

Operații foarte dificile, tumori gigant, operații în premieră, toate acestea au fost efectuate cu succes în 2013 de către medicii chirurgi de la Spitalul Roman.

Secția de chirurgie a Spitalului Municipal de Urgență Roman realizează, anual, operații foarte complexe, care înscriu Romanul printre centrele medicale performante din Moldova, dar și din țară.

Potrivit medicul șef al secției, doctorul Dan Gabriel Arvătescu, comparativ cu 2012, în 2013 s-a înregistrat o creștere cu 17% a numărului de operații efectuate în secția de Chirurgie a Spitalului Roman și cu 7-8% a numărului de internări. Dintre lucrurile importante făcute anul trecut se numără diversificarea operațiilor laparoscopice. Dacă în 2012 s-au efectuat 396 de astfel de intervenții, în 2013 numărul lor a ajuns la 460 pe chirurgie laparoscopică, la care se mai pot adăuga încă 60 de laparoscopii toracice.

Creșterea și diversificarea operațiilor laparoscopice a fost preocuparea principală a medicilor de pe secția de chirurgie. La ora aceasta, Romanul este unul dintre centrele importante din Moldova unde se efectuează astfel de intervenții chirurgicale, cu operații care se fac numai în câteva centre din țară. Printre acestea se numără operații chirurgicale laparoscopice monoorificiale. Pentru a efectua o astfel de intervenție, medicii Dan Arvătescu și Cătălin Emanuel Molodoi au făcut cursuri de specializare în străinătate, la Hamburg, iar medicii Cătălin Dragoș Hârțan și Mircea Viorel Coadă au fost la Berlin.

Medicul Mircea Viorel Coadă

Medicul Mircea Viorel Coadă

Anul trecut, au fost efectuate 68 de intervenții de chirurgie laparoscopică în ginecologie. Dacă la chirurgie, un procent de 27% din operațiile efectuate sunt laparoscopice, în ginecologie procentul ajunge la mult peste 60%. De asemenea, Romanul este unul dintre cele trei centre medicale din Moldova în care se realizează histerectomii, alături de Iași și Moinești. Până în prezent, s-a  ajuns la 17 astfel de operații efectuate la Spitalul Municipal.

Un alt lucru important este că Romanul este unul dintre puținele centre medicale din afara Iașului unde se efectuează rezecții de colon pe cale laparoscopică. În total, sunt 17 tipuri de intervenții care se realizează la Spitalul Roman pe cale laparoscopică.

În 2013, s-au făcut progrese și în chirurgia traumatismelor și chirurgia de urgență abdominală. ”În Roman și zona Romanului avem o incidență foarte mare de agresiuni, accidente de circulație, plăgi cu arme albe, chiar și plăgi împușcate am avut anul trecut. În afară de aceste situații, care sunt pâinea noastră cea de toate zilele, am operat anul trecut și probleme medicale chirurgicale mai deosebite”, povestește medicul chirurg Dan Arvătescu.

De exemplu, medicul Hârțan a operat anul trecut prima duodenopancreatectomia cefalică, unul dintre cele mai importante și complexe procedee din chirurgia digestivă, operația care a durat aproximativ șapte ore. De asemenea, tot în 2013 a fost operată o tumoră axilară gigant, de 50 pe 40 de centimetri, care avea patru kilograme și patru sute de grame. Era o persoană în vârstă, din mediul rural, care a neglijat această afecțiune. Un alt caz șocant a fost al unui pacient care avea un sarcom, un cancer special, dezvoltat profund retroperitonial, de patru kilograme, practic, pacientul mai avea o burtă.

De asemenea, în ultimul an s-au făcut zeci de operații de plămâni pe cale endoscopică. S-a dezvoltat, așadar, și laparoscopia toracică.

chirurgie 4”Ca să putem evolua, avem nevoie de aparatură. În 2014 vom avea două mari investiții: un Roetgen de sală de operație, mobil, care ne va permite să abordăm chirurgia căilor biliare în mod performant și ne va permite să trecem de la endoscopia diagnostică la endoscopia intervențională, și un cauter, de o altă factură față de cele pe care le deținem în prezent. Acesta va sigila vasele sanguine. Va scurta perioada unei operații și riscul operator. Ne va da posibilitatea să dezvoltăm seria intervențiilor din chirurgia laparoscopică”, a spus medicul Arvătescu.

O altă direcție de dezvoltare, avută în calcul pentru perioada următoare, dar care nu este posibil de finalizat într-un an, care nu se face decât în două centre universitare din țară, este ”chirurgia grasului”, chirurgia de slăbire. ”Asta presupune să mergem să ne specializăm la București, să începem să abordăm și acest teritoriu. Sunt oameni din Roman care s-au operat pentru reducție de stomac. De ce nu am putea face și noi astfel de operații? Problema este că sunt costuri foarte mari pentru pacient. Nu sunt subvenționate de la stat lucrurile de care avem nevoie pentru o astfel de intervenție. La mii de euro, la cât se ridică o astfel de operație, nu poți să faci decât o operație perfectă”, spune medicul Arvătescu.

Datele reale arată un lucru important, anume că cei opt medici care sunt la spital, în chirurgie, chirurgie toracică și urologie, operează peste 2000 de cazuri pe an.

De ani buni, la Roman se realizează operaţii de mare dificultate, folosindu-se metodele chirurgiei laparoscopice, care au avantajul de a nu lăsa decât cicatrici minuscule, bolnavul recuperându-se în câteva zile de la intervenţia chirurgicală.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Marcel.l 7 ani

    Da intradevar s-a facut operatii complicate la Roman,dar? cati dintre pacienti a mai trait,aici se pune intrebarea.Tatal meu s-a operat de colon in spital la Roman ,nu dau nume la ce doctor,si in cinci luni a decedat.Imi blestem zilele pentru greseala mea ca nu l-am dus la Iasi unde multi oameni diagnosticati cu cancer la colon traiesc si astazi.Si inca ceva,sunt dator si in ziua de azi la lume pentru banii pe care i-am imprumutat si i-am dat la doctor.

  • ionutz 7 ani

    Ave-ti dreptate d-le MARCEL,dar stiti vorba,ca operatia a fost un success dar pacientul mort.Doctorii din ROMAN se lauda ,iar cei de la IASI ,isi pun mainile in cap cand ajunge un pacient ,,tratat,,la ROMAN.

  • costi 7 ani

    din cate stiu eu in chirurgia cancerelor nu se dau certificate de garantie. cei din iasi, invidiosi de altfel, isi pun mainile in cap pentru ai impresiona pe cei ce ajung acolo, si asi acoperi eventuala incopetenta in caz de nu merge bine pacientul.