HomeSocial

Chiriaș sau navetist, dilema tinerelor familii

Una dintre soluții la criza de locuințe din Roman o constituie garsonierele oferite de Caremil (foto). Chiria lunară este de 89 de euro. La  distanță de oraș, naveta consumă timp și peste 400 de lei de familie.

Problema locuinţelor în Roman nu este una de neglijat.Sunt sute de tineri aflaţi în căutarea unei locuinţe în municipiul Roman. Prima soluţie o reprezintă agenţiile imobiliare, al căror număr a crescut simţitor în ultima perioadă. Acest lucru a determinat o creştere a preţului chiriilor, fapt care se observă din ofertele agenţiilor, situație care contrazice regula economiei de piață conform căreia concurența induce o scădere de prețuri. Analizând ofertele pieței imobiliare, constatăm că pentru un apartament cu două camere în centrul municipiului Roman se poate plăti o chirie de chiar şi 250 euro lunar, la care se adaugă comisionul agenţiei- plătit de ambele părți-şi plata unei garanţii, echivalentul chiriei pe cel puțin două luni. Suma pe care o are un chiriaş de scos din buzunar încă din prima lună poate ajunge să egaleze salariul său pe trei luni.

Căminele de nefamiliști transformate cu un milion de euro

Societatea Caremil a achiziționat în 1999  fostele cămine de nefamiliști ale Întreprinderii Mecanice Roman (IMR). ”Am contractat un credit de investiţii pe termen lung, de aproximativ un milion de euro. Căminele au fost transformate în blocuri de garsoniere: din două camere s-a constituit câte o garsonieră de 40 de metri pătrați, cu baie şi bucătărie proprie, parchet, tâmplărie termopan. Au fost izolate termic cu termosistem de 10 centimetri, s-a revizuit complet acoperişul, s-a instalat centrala termică pe gaze pentru fiecare bloc, s-au dezinfectat subsolurile şi s-au amenajat boxe, s-a sistematizat parcarea”, spune Sorin Chiriac, director al Caremil, companie proprietară a patru imobile cu garsoniere de închiriat. Chiria lunara pentru o garsonieră din fostele cămine IMR este de 71,75 euro, plus TVA, ceea ce înseamnă  89 de euro. Sorin Chiriac a precizat că preţul chiriei nu aduce profit firmei și nici nu poate fi coborât mai jos deoarece reprezintă suma minimă necesară achitării creditului bancar angajat pentru modernizarea locuinţelor. Peste chirie, la începutul contractului se achită și o garanție. ”Se plăteşte o garanţie egală cu trei chirii lunare. Este o măsură de prevedere, deoarece am avut locatari care au părăsit garsoniera, respectiv au plecat în străinătate fără să-şi achite datoriile”, a  precizat Sorin Chiriac, director al Caremil „Pentru o familie tânără care face naveta de la ţară, acolo unde, eventual, stă cu părinţii, e de preferat să închirieze o garsonieră, decât să plătească naveta. În funcţie de distanţă, naveta poate depăşi 200 lei lunar de persoană și poate dura mai mult de o oră, în fiecare sens de mers. O locuință închiriată oferă  mai mult confort și, în plus, familia nu depinde de orarul autobuzelor şi nu mai pierde timp pe drum”, a mai adăugat Sorin Chiriac.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Ursaru 9 ani ago

    Da tiganii bagati rand pe rand in fostele camine-internat ale scolilor din Roman adusi din strada Fabricii ce garantii prezinta pentru plata chiriei? Aceste camine vor deveni in curand viitoarele blocuri NATO din Ecaterina Teodoroiu.Fiecare primar are o gandire limitata doar la mandatul de care este sigur , in rest fie ce-o fi,dupa noi potopul!