HomeEconomie

Chinezii pot face depozit de produse laminate la Roman

Interesul este manifestat de inginerul Ioan Țarălungă (foto), manager Hidroterm, cu o lungă experiență în domeniu. El susține investiții care să ofere soluții alternative pentru energie electrică și termică.

 

O afacere construită cu un partener chinez are din start notă bună, de cîțiva ani buni, timp în care analiști de prestigiu internațional nu încetează să se mire de miracolul dezvoltării Chinei. Din aceste perspective, este lesne de înțeles interesul manifestat de Consiliul Județean (CJ) Neamț, la a cărui invitație a vizitat județul ambasadorul Chinei. Președintele CJ, Culiță Tărâță, a invitat oameni de afaceri interesați de parteneriate economice cu îndepărtata Chină, iar inginerului Ioan Țarălungă, specialist în domeniu, i s-a conturat o afacere de mare viitor, aceea a unui depozit de produse laminate la Roman.

Guvernul României a făcut o greșeală la intrarea noastră în UE, deoarece nu a cerut contingentare inclusiv la produsele din metalurgie. Configurarea economică mondială ne relevă greșelile făcute și avantajele pe care le putem avea dintr-un parteneriat cu China, rîvnit de mari și puternice economii ale lumii. Viitorul ne impune reorientarea spre energii curate, spre surse regenerabile de energie electrică și termică, investiții pentru care trebuie să fim pregătiți, să nu suportăm monopolul impus de un singur producător, fie el de energie sau produse laminate. Un parteneriat între România și China poate deschide largi perspective pentru afacerile din aceste domenii„, crede inginerul Ioan Țarălungă.

Simultan cu pregătirea unei astfel de investiții, diligențele guvernamentale ar trebui să conducă la contingentarea produselor laminate, astfel ca taxa vamală să nu împovăreze depozitarul din România. „Sînt produse strategice, cum ar fi cerealele, la care eu adaug și produsele laminate, pentru care se cer reglementări care să ne protejeze de speculatorii internaționali, să nu ajungem în situația de a avea stocuri la Rezervele Statului doar pe hîrtie și să fim obligați să consumăm din producția curentă, la prețul impus de, eventual, unici furnizori. Văzută mai departe, oportunitatea de care vorbesc poate ajuta ca Agrana să valorifice borhotul într-o fabrică de biogaz, să valorifice curentul electric prin furnizarea în sistemul național, la fel cum am putea demara investiții uriașe în parcuri eoliene sau în sisteme alternative de încălzire pentru orașe, de exemplu, unde sistemul centralizat pe gaz metan s-a dovedit depășit, cel individual, cu centrale termice de apartament, va fi tot mai scump și se impune găsirea unei soluții accesibile ca preț și resurse, nepoluante și pe termen lung„, a precizat inginerul Ioan Țarălungă.

Comentarii

WORDPRESS: 0