HomeActualitateNeamt

Certuri și demisii în Consiliul Judeţean

Gabriel Farcaş, consilier judeţean UNPR, a anunţat că vrea să demisioneze din Consiliul Judeţean. Din şedinţa Consiliului Judeţean de vineri nu au lipsit episoadele de ceartă dintre preşedintele Culiţă Tărâţă şi consilierul PSD Dan Vasile Constantin.

Gabriel Farcaş, consilier judeţean din partea UNPR şi consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, a anunţat intenţia sa de a demisiona din legislativul judeţean, în cadrul şedinţei de vineri. Motivul invocat a fost limbajul folosit de consilierul judeţean PDL Mircea Pintilie. Totul a pornit de la un proiect de hotărâre dezbătut vineri în plen, prin care Spitalul Judeţean Neamţ cerea ca, pentru achiziţionarea în leasing a unui computer tomograf, CJ Neamţ să fie garant. Ca de obicei, în şedinţă nu au lipsit episoadele de ceartă dintre preşedintele Tărâţă şi Dan Vasile Constantin. 

cj 02Cele mai multe proiecte de pe ordinea de zi au fost votate în unanimitate şi fără discuţii pe marginea hotărârilor adoptate, dar au fost şi câteva proiecte care au picat la vot – aşa cum a fost cel în care se cerea vacantarea locului lui Gheorghe Vasiloiu. Dan Vasile Constantin (PSD) a întrebat de ce nu se votează completarea legislativului CJ Neamţ, având în vedere demisia din funcţie a lui Alin Antochi – care acum este secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ, a precizat că nu a pus pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre deoarece preşedintele PDL Neamţ a cerut amânarea până după şedinţa Biroului Politic Judeţean al PDL Neamţ. De la acest dialog s-a ajuns la jigniri: „Reţineţi mai greu dumneavoastră. Dumneata vrei să faci circ, lasă-ne că ştie toată lumea ce circar eşti”, i-a spus Culiţă Tărâţă lui Dan Vasile Constantin. „La fel şi dumneata”, a fost replica lui Dan Vasile Constantin. Aprobarea execuţiei bugetare la data de 31 martie a trecut cu 18 voturi pentru, iar aprobarea unui acord-cadru de asociere a fost amânată pentru şedinţa ulterioară, din dorinţa consilierilor de a se informa mai bine şi de a-i informa mai bine pe cei care sunt parteneri în cadrul asocierii (cluburile sportive). Concesionarea unui teren din patrimoniul public al judeţului a dus la alte discuţii, din cauză că valoarea redevenţei a fost considerată prea mică pentru un teren intravilan – 785 de lei lunar pentru o suprafaţă de 2.634 de metri pătraţi. Solicitantul concesiunii este o persoană fizică, care doreşte să ridice pe acel teren o bază sportivă. Proiectul a fost amânat în unanimitate, iar o comisie condusă de consilierul judeţean Cristian Tapalagă (PDL) va verifica documentaţia şi dacă tariful redevenţei a fost stabilit conform preţului pieţei.

Un alt proiect important, care a fost votat în unanimitate, a fost cel prin care s-a adăugat un act adiţionat la acordul de parteneriat, în vederea realizării Sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţ, încheiat între localităţile membre în ADI EcoNeamţ. Modificările esenţiale se referă la următoarele aspecte: la nivel de judeţ s-a stabilit ca în loc de taxă în mediul rural să fie tarif, plătit direct la operatorul zonal, fapt ce a determinat modificarea fluxului financiar iniţial. S-a stabilit ca toate activităţile să fie făcute de acelaşi operator pe fiecare din cele patru zone ale judeţului.

Tot în unanimitate a fost votat şi un proiect prin care din ADI AquaNeamţ (asociaţie legată de activitatea operatorului care furnizează apa şi serviciile de canalizare) iese comuna Grinţieş şi intră comuna Tămăşeni.

A mai fost adoptată o hotărâre prin care s-au atribuit licenţe de traseu pentru transportul public judeţean de persoane prin curse regulate speciale. O a doua hotărâre, similară ca şi conţinut, dar discutată într-un alt context, nu a trecut de votul consilierilor. Pentru 11 trasee intrajudeţene, Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI) a decis câştigători care nu sunt din judeţ, în timp ce prevederile legislative prevăd condiţia ca operatorul să aibă autovehiculele înregistrate în judeţ. Din cauza celor două aspecte care nu converg, aleşii judeţului s-au abţinut de la vot.

Dacă, până la acest moment, şedinţa a fost relativ liniştită, cu discuţii cordiale, proiectul privind aprobarea unor documentaţii tehnico-economice aferente unor obiective de investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă a provocat dispute. Timp de 25 de minute, consilierii judeţeni au discutat, pe tonuri înalte, despre necesitatea investiţiei, cine o finanţează şi cum poate fi bun de plată CJ Neamţ în cazul în care Spitalul Judeţean nu-şi mai permite plata ratelor. Computerul tomograf pe care vrea să-l cumpere conducerea Spitalului Judeţean este în valoare de 5.400.000 de lei, iar ratele se întind pe o perioadă de cinci ani. Cel care a explicat de ce este nevoie de investiţie şi sursa de finanţare a fost medicul Ioan Lazăr, directorul Spitalului Judeţean. Unii dintre consilieri au pus întrebări, alţii au propus accesarea unui credit de către CJ Neamţ, motivând că, în cazul creditului, costurile financiare ar fi mai mici decât în cazul leasingului. După 25 de minute de discuţii cu privire la preţul foarte mare al investiţiei, dar şi pentru că toată lumea vorbea cu toată lumea, iar tonul dialogului era din ce în ce mai aprins, preşedintele Tărâţă a cerut o pauză de cinci minute pentru consultări. Nu înainte de a-l apostrofa pe Dan Vasile Constantin pentru intervenţiile sale în plenul CJ Neamţ şi de a încerca, fără succes, să facă linişte în plen.

În pauză, membrii legislativului s-au retras într-o cameră adiacentă sălii de consiliu. La întoarcerea în sala de consiliu, pentru continuarea lucrărilor din plen, consilierul Gabriel Farcaş a anunţat intenţia sa de a demisiona din CJ Neamţ. „Având în vedere vocabularul suburban al domnului Pintilie pe perioada pauzei, eu îmi anunţ intenţia de a demisiona din Consiliul Judeţean. Este sub demnitatea mea să stau la aceeaşi masă cu domnul Pintilie”, a afirmat Gabriel Farcaş.

Culiţă Tărâţă a precizat că sunt necesare scuze şi discuţii, nu o asemenea decizie, explicând că are şi el de rezolvat o situație  similară cu Dan Vasile Constantin. „Îmi cer scuze faţă de colegii mei, care au asistat, în pauză, la o discuţie neprincipială, ca să nu spun suburbană, între mine şi dumneavoastră. Scuzele sunt către colegii mei. Dumneavoastră vorbiţi de incompatibilitate, dar nu există, la acest moment, o decizie a instanţei în ceea ce mă priveşte, aşa cum nici eu nu pot spune despre dumneavoastră că, dacă faceţi obiectul unor cercetări ale instituţiilor statului, sunteţi un infractor”, i-a spus Dan Vasile Constantin lui Culiţă Tărâţă. Preşedintele CJ Neamţ i-a răspuns consilierului judeţean, aducând ca argumente eliminarea din funcţia de preşedinte al CJ Neamţ şi din cea de prefect, ca urmare a unor situaţii de incompatibilitate.

După ce noua ceartă între cei doi s-a terminat, Mircea Pintilie (PDL) a luat cuvântul pentru a se apăra, precizând că el nu a vorbit urât şi că eventuala demisie a lui Gabriel Farcaş nu are de-a face cu el.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • un romașcan 10 ani ago

    ,,Aleșii,, se ceartă prin sedințe de Consiliul Județean, Local(divergențe prezentate mereu prin presă ) și apoi se declară uimiți de absenteismul de la vot …