HomeActualitateSocial

Cerşetorii din Roman fac 500 de lei pe zi

Cerşetoria se dovedeşte a fi una dintre cele mai bănoase ocupaţii. Poliţiştii locali, atunci când prind cerşetori şi îi aduc la sediu pentru a-i amenda, scot din buzunarele cerşetorilor salariile lor pe două săptămâni. Fenomenul ia amploare mai ales în perioada sărbătorilor, când oamenii tind să fie mai darnici.

„An de an, în perioada sărbătorilor şi în zonele aglomerate, pe lângă persoanele autohtone care fac această meserie sunt şi voiajori. Vin din oraşele mari, ca Bacău şi Iaşi, vin în oraşele mici pentru că aici oamenii sunt mai miloşi. La un centru comercial, la care am mers acum câteva zile, erau trei cerşetori. Eram în timpul liber, la cumpărături, şi i-am întrebat, de principiu, cât câştigă în mod real. Fiindcă există posibilitatea ca acei cerşetori să-şi cheme copiii şi să predea o parte din bani, iar noi, când îi depistăm, le confiscăm sume mai mici. Iar ei mi-au spus că fac, într-o zi, 400-500 de lei. Este un salariu pe două săptămâni pentru un om care munceşte din greu”, a afirmat Daniel Cazacu, directorul Poliţiei Locale Roman.

Acesta a precizat că o parte dintre cei care apelează la mila publicului sunt persoane sănătoase, cu putere de muncă, deşi, la prima vedere, par a fi bolnavi incurabili. „Banii se strâng. Dacă ar fi, conform legii, cu probleme de sănătate, legea permite cerşetoria. Dar sunt foarte mulţi care înşeală cetăţenii prin diferite trucuri: cu vopsea roşie sau vişinie, precum că are un picior cu cangrenă. Îţi vine să râzi când îi aduci la sediu şi verifici toate aceste aspecte, fiindcă se şterge frumos şi vezi că nu are absolut nimic”, a mai spus Daniel Cazacu.

Cea mai mare sumă găsită, de poliţiştii locali, la un cerşetor a fost de 750 de lei. „Era un cerşetor din Bacău, care a fost depistat în faţa unui supermarket, în jurul orei 19.00. La controalele din acea zi a fost inspirat şi a plecat. Și am pus poliţişti în civil pentru a-l găsi”, a adăugat directorul Poliţiei Locale.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe romaşcani să fie atenţi cui dau bani şi bunuri atunci când vor să facă o faptă bună, pentru a ajuta persoane care au cu adevărat nevoie de sprijin.

Comentarii

WORDPRESS: 0