HomeEconomie

Cercetări extinse în evaziunea fiscală de un milion de euro

Două persoane sunt cercetate pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. Împreună cu alte patru persoane, au creat un prejudiciu de un milion de euro folosindu-se de operațiuni fictive cu produse petroliere.

 

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au extins cercetările într-un caz de evaziune fiscală masivă în care sunt implicate două societăți comerciale din Neamț și în care au fost deja operate patru arestări. Cei vizați sunt Marius Crăciun, administrator al Romspeed Downstream SRL, Romest One Spedition și Focus Petroil SRL, și Andrei Ștefan Fichitiu, administrator al Focus Petroil SRL, care sunt acuzați inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, infracțiuni de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală și spălare de bani.

Conform procurorilor, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, Marius Crăciun a inițiat și constituit un grup infracțional, împreună cu Florin-Irinel Varga, Eduard-Vasile Cristea și alte persoane, grup la care au aderat Cosmin Varga, Constantin Claudiu Nicula și Andrei Ștefan Fichitiu. Grupul a fost constituit în vederea obținerii unor importante sume de bani, prin derularea unor ample operațiuni de comercializare de combustibili, prin intermediul societăților comerciale Romspeed Downstream SRL / Romest One Spedition SRL și Focus Petroil SRL. Concret, Marius Crăciun, în calitate de administrator de fapt al societăților comerciale Romspeed Downstream SRL, Romest One Spedition SRL și Focus Petroil SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, operațiuni fictive sau a omis să evidențieze în actele contabile ori în alte documente legale operațiuni comerciale constând în restituirea unor sume de bani de către un furnizor din Bulgaria.

La rândul său, inculpatul Andrei Ștefan Fichitiu a aderat la acest grup infracțional și, în calitate de administrator statutar al SC Focus Petroil SRL, a contribuit la prejudicierea bugetului de stat prin mecanismul evazionist descris mai sus. Prejudiciul total creat bugetului de stat este de 4.687.929 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

O parte din banii obținuți prin evaziune fiscală a ajuns în posesia lui Marius Crăciun și Andrei Ștefan Fichitiu, prin retrageri de numerar justificate de operațiuni comerciale fictive. La data de 31 mai, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă în lipsă a celor doi, pe un termen de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Celelalte patru persoane implicate în acest dosar au fost arestate, sub aceleași acuzații, pe 17 mai.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0