Prima paginăSocial

Centrul Diecezan Caritas, alături de sinistraţii din Neamț

Centrul Diecezan Caritas, alături de sinistraţii din Neamț

 

 

Marţi, 3 iulie, o echipă de evaluare şi intervenţie de la Centrul Diecezan Caritas Iaşi a ajuns în comuna Farcaşa din judeţul Neamţ. Inundaţiile, dar şi alunecările de teren au afectat grav mai multe sate care aparţin acestei comune. În satul Buşmei, zeci de case au fost pur şi simplu îngropate în pietre şi aluviuni. Unde până acum câteva zile au fost grădinile oamenilor, acum pietriş, nisip şi nămol se ridică până la nivelul geamurilor. Aproximativ 30 de case au fost inundate în acest sat mic.

„Am găsit aici oameni foarte speriaţi”, relatează Mihaela Condac, coordonatoarea programelor de asistenţa umanitară din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi, citată de un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. „Cei mai mulţi locuitori ai satului sunt oameni în vârstă, cei tineri au plecat în străinătate în căutare unui loc de muncă. Oamenii care stau astăzi aici vor avea mari dificultăţi să-şi cureţe şi să-şi repare casele. În plus, mulţi au pierdut tot ce au cultivat în grădinile lor, aceasta fiind singura lor sursă de hrană”.

O altă problemă este accesul la apă potabilă. Fântânile au fost inundate şi umplute cu nisip şi noroi. Echipa Caritas a adus sute de bidoane de apa potabilă pentru a asigura măcar o cantitate minimă de apă pentru următoarele zile.

„Oamenii aici sunt foarte supăraţi pe câteva firme internaţionale care se ocupă în zona cu exploatarea lemnului. Efectiv s-au defrişat munţii din zonă, nu mai există pădure să reţină apa în cazul unor ploi mai puternice. În plus, drumurile forestiere construite peste tot au mărit şi mai mult riscul de alunecări de teren”, explică Mihaela Condac situaţia din zonă.

„Ne-am săturat să vedem cum zilnic multe camioane coboară din pădure încărcate cu lemn! Au distrus şi pădurea, au distrus şi drumurile. Acum noi avem probleme! Pe noi cine ne ajută? Ei au distrus şi noi avem de suferit! Noi suntem bătrâni!”, a spus o femeie din Buşmei.

Pe baza datelor şi informaţilor obţinute pe teren, Confederaţia Caritas România împreună cu Caritas Iaşi vor dezvolta un plan pentru a sprijini populaţia afectată din această zonă: „Ne gândim, de exemplu, la echipe de voluntari care să ajute la curăţarea caselor. Dar cel mai important, pe termen lung, vor fi programe de reducerea riscului de dezastre. Evenimentele se pot repeta oricând. Comunităţile şi oamenii de aici au nevoie de sprijin pentru a fi mult mai bine pregătiţi data viitoare”.

 

Foto: ercis.ro

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0