HomeSanatate

Centrul de Primiri Urgențe este mama tuturor răniților

La Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman se prezintă în jur de 250 de persoane în doar trei zile. Există centre de permanenţă din oraş la care nu apelează nici 100 de persoane într-o lună. 

În ciuda tuturor eforturilor autorităţilor din domeniul sanitar de a populariza utilitatea centrelor de permanenţă, romaşcanii continuă să aleagă Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman chiar şi pentru cea mai mică problemă medicală, cum ar fi o indigestie sau o răceală.

Săptămâna trecută, de vineri, 20 martie, până duminică, 22 martie, nu mai puţin de 246 de persoane au apelat la serviciile medicilor de la CPU Roman, însă numai 61 dintre acestea au avut o problemă medicală cu adevărat gravă, care a necesitat internare în spital.

Printre obişnuiţii consumatori de alcool, răniţii de ocazie sau cei cu probleme digestive, au existat şi două victime ale unor accidente rutiere care au ajuns la spital în acest sfârşit de săptămână şi o femeie care a încercat să se sinucidă.

„Printre cazurile deosebite din acest weekend se numără o pacientă născută în 1986, din localitatea Poienile Oancei, care a încercat să se sinucidă, prin ingerare de medicamente (Xanax şi Ampicilină), în combinaţie cu alcool. În acest moment, ea este internată la secţia Medicină Internă. Am avut şi două victime ale unor accidente rutiere, dar una dintre ele nu avea afecţiuni grave, astfel că a fost lăsată să plece acasă, iar una este internată la secţia Ortopedie”, a declarat medicul Maria Tălmăcel, medicul coordonator al CPU Roman.

În timp ce la CPU este mereu aglomerat, iar pacienţii se plâng că trebuie să aştepte ore întregi pentru a fi văzuţi de un medic, la centrele de permanenţă din oraş abia dacă se deschide uşa de câteva ori pe lună. De exemplu, pe tot parcursul lunii februarie, cel mai aglomerat centru de permanenţă din oraş a fost cel de gară, unde s-au acordat 240 de consultaţii. La centrul de permanenţă „Dragoş Vodă” s-au prezentat 228 de romaşcani pentru o consultaţie, în vreme ce medicii de familie de la centrul de permanenţă MedClass au acordat doar 83 de consultaţii pe parcursul întregii luni.

Din câte se pare, această situaţie nu se va schimba prea curând, deoarece medicii de la CPU nu pot refuza niciun pacient, indiferent cât de mică sau de gravă ar fi problema pe care acesta o are.

Comentarii

WORDPRESS: 0