HomeActualitateRural

Centrul de antreprenoriat din Săbăoani sprijină noile afaceri

Proiectul „START pentru tine!”, lansat de Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România în parteneriat cu ACoR, prevede organizarea de cursuri de formare profesională şi sprijn în dezvoltarea unei afaceri.

Sala de şedinţe a Consiliului Local Săbăoani a găzduit luni, 1 septembrie, lansarea proiectului „START pentru tine!”, în regiunea Nord-Est. Proiectul a fost lansat de Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România (ACoR), Asociaţia Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor Europroject şi Asociaţia Centrul de Dezvoltare SMART.

centru 02La eveniment au fost prezenţi Radu Oprea, manager de proiect, Cătălin Constantin, specialist formare din cadrul ACoR, Cristina Vernica, coordonator centru de ocupare şi antreprenoriat START UP, Marius Gubernat, expert consiliere şi orientare profesională, Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, preşedintele filialei Neamţ a ACoR, Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti, Iosif Șoican, primarul comunei Dojeşti, şi Ștefan Lucaci, viceprimarul comunei Tămăşeni.

Proiectul îşi propune facilitarea integrării pe piaţa muncii şi creşterea capacităţii de ocupare a populaţiei din zonele rurale aferente regiunilor de dezvoltare Sud-Est, Sud-Vest şi Nord-Est, prin asigurarea accesului la informaţii, la servicii de consiliere şi formare profesională şi la asistenţă în domeniul antreprenorial a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a şomerilor, a persoanelor inactive şi a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă. Proiectul prevede dezvoltarea abilităţilor de căutare a unui loc de muncă pentru 740 de persoane din toate cele trei zone implicate în proiect, prin activităţi de informare şi consiliere profesională. Totodată, proiectul are în vedere dezvoltarea competenţelor profesionale pentru 280 de persoane aparţinând grupului ţintă, în vederea sporirii şanselor de ocupare în domeniile non-agricole, prin cursuri în ocupaţiile de îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător în comerţ/alimentaţie, lucrător finisor pentru construcţii, lucrător la fabricarea conservelor din legume sau fructe sau lucrător hotelier. În cadrul proiectului se vor organiza şi cursuri de competenţe antreprenoriale, la care vor participa 240 de persoane din mediul rural. „Din cele 240 de persoane, 15 vor învăţa, timp de patru luni, în cadrul centrelor START UP, să realizeze un plan de afaceri având la dispoziţie toate resursele necesare. Ele vor putea depune un plan de afaceri în primăvara anului viitor, când se deschid liniile de finanţare”, a spus Radu Oprea, managerul de proiect.

Proiecte urmăreşte înfiinţarea a trei centre inovative de antreprenoriat şi de ocupare în regiunile Sud-Est (judeţul Galaţi), Sud-Vest (judeţul Olt) şi Nord-Est (judeţul Neamţ). Totodată, se va derula o campanie mobilă de informare, conştientizare şi promovare în minim 12 comune din fiecare din cele trei regiuni vizate în proiect.

centru 03Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani şi preşedintele filialei Neamţ a ACoR, a evidenţiat rezultatele colaborării cu AcoR în privinţa accesului localnicilor la cursuri de formare profesională şi a integrării lor pe piaţa muncii. „Am avut o colaborare cu Asociaţia «Caritas», prin care 200 de persoane au fost pregătite pentru meseriile de îngrijitor la domiciliu şi de baby-sitter. După absolvirea cursurilor, participanţii au obţinut o diplomă care este recunoscută şi în afara graniţelor. Pentru femeile casnice au fost organizate cursuri de iniţiere în calculatoare. În cadrul cursului, acestea au învăţat să utilizeze calculatorul, pentru a comunica cu rudele din străinătate. Tot cu ACoR au fost organizate cursuri de lucrător comercial, prin care şapte persoane au fost angajate. Suntem într-un parteneriat cu un ONG din Piatra Neamţ în cadrul căruia se desfăşoară cursuri de pregătire în meseria de instalatori gaz metan şi instalatori sanitari, de care beneficiază două grupe de câte 25 de bărbaţi din comuna Săbăoani, fără ocupaţie. După efectuarea practicii, aceştia vor obţine certificatul de absolvire şi speră să-şi găsească un loc de muncă”, a precizat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

Comentarii

WORDPRESS: 0