Prima paginăReligie

Centru de informare inaugurat la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Centru de informare inaugurat la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Dimensiune text

 

 

Luni, 29 ianuarie, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” a avut loc un eveniment important pentru comunitatea educațională a liceului, sfințirea, de către IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a unei săli moderne de lectură, Centrul de Informare „Dimitrie Matcaș”.

Necesitatea amenajării unui astfel de spațiu a venit din nevoia de a oferi elevilor un loc adecvat învățării, din moment ce, după-amiaza, clasele sunt ocupate de elevii ce urmează învățământul postliceal, cu specializarea asistent medical generalist. Timp de trei luni, cu eforturi considerabile, realizate prin intermediul unei veritabile subscripții publice, s-au reabilitat tencuiala și pardoseala unei încăperi de 120 de metri pătrați, s-a instalat un sistem modern de iluminat, s-a schimbat tâmplăria în conformitate cu rigorile în vigoare pentru clădirile monumente istorice, s-a instalat un sistem termic eficient, cu ajutorul Primăriei municipiului Roman, și s-a achiziționat mobilier nou. Acest demers a fost sprijinit de o serie de donatori, clerici și laici, care au decis să aducă o bucurie elevilor acestui liceu.

 

 

Evenimentul a debutat cu oficierea Vecerniei unite cu Litia și a slujbei de sfințire a apei sub protia IPS Ioachim, de către soborul de preoților profesori ai liceului, cărora s-au adăugat preoți romașcani și preoți absolvenți ai acestei instituții. La eveniment au participat oficialități locale, donatori, profesori, elevi și credincioși.

IPS Ioachim a mulțumit tuturor celor care au sprijinit lucrările de reabilitare a sălii de lectură: Consiliului local Roman, corpului profesoral, foștilor elevi ai acestei instituții, acum preoți în diferite parohii din Eparhie, și celorlalte instituții romașcane. Toți cei ce au donat au fost apreciați la sfârșitul activității, oferindu-li-se, din partea IPS Ioachim și a instituției romașcane de învățământ seminarial, Distincția de vrednicie „Iconom Dimitrie Matcaș”.

Dimitrie Matcaș a trăit între 1820 și 1893 și a fost preot și profesor, dar și un luptător pentru Unirea Principatelor. A fost preot în Roman între 1846-1893, protopop din 1850. A fost director al seminarului din Roman, între 1858 și 1882, membru în Divanul Ad-Hoc al Moldovei (1857) și deputat între 1859 și 1866.

Elevii și profesorii Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman i-au sărbătorit marți pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, considerați patronii învățământului teologic.

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0