HomeSocialSanatate

Centrele de permanență au consumat 100.000 de lei

Șapte centre de permanenţă din judeţ, care funcţionează în spaţii care aparţin consiliilor locale, au avut nevoie de 98.198 de lei pentru plata utilităţilor, a personalului auxiliar şi a pazei, numai în ultimele trei luni ale anului 2014. 

Consiliile locale Roman, Piatra Neamţ, Roznov, Bicaz şi Tămăşeni au cheltuit mii de lei, în trimestrul patru din 2014, pentru a asigura funcţionarea unor centre de permanenţă de pe raza localităţii lor.

De exemplu, în ultimele trei luni ale anului 2014, Consiliul Local (CL) Roman a achitat 13.639 de lei pentru plata utilităţilor, a personalului auxiliar şi a pazei la centrele de permanenţă „Dragoş Vodă” şi „Anton Pann”, care funcţionează în spaţiile administraţiei publice locale. La aceste două centre lucrează 14 medici şi 12 asistenţi medicali.

2.929 de lei a fost factura achitată de Primăria Tămăşeni pentru utilităţile de la centrul de permanenţă din localitate, unde fac gărzi şase medici şi cinci asistenţi medicali.

Pe raza judeţului funcţionează, în prezent, 19 centre de permanenţă, dintre care şase în Roman, cinci în Piatra Neamţ, câte unul în Roznov, Tîrgu Neamţ, Bicaz, şi cinci în mediul rural: Tămăşeni, Oniceni, Moldoveni, Sagna şi Poienari. La acestea  acordă îngrijiri medicale 122 de medici de familie şi 113 asistenţi medicali.

Utilitatea cea mai mare a acestor centre este observată în mediul rural, mai ales pentru că sătenii ar avea de parcurs o distanţă semnificativă până la cea mai apropiată unitate sanitară, atunci când au o problemă medicală. De exemplu, centrul de permanenţă Oniceni, care deserveşte populaţia din Oniceni, Bozieni, Poienari şi Valea Ursului, este situat la 40 de kilometri de cel mai apropiat spital.

Comentarii

WORDPRESS: 0