Ce proiect a câștigat votul romașcanilor pentru implementare prin bugetare participativă

HomeSocial

Ce proiect a câștigat votul romașcanilor pentru implementare prin bugetare participativă

 

 

Primăria municipiului Roman a demarat, în acest an, pentru prima dată, bugetarea participativă, la acest program de implicare civică fiind depuse de către romașcani șapte proiecte. În perioada 3 – 14 iunie, cetățenii din Roman au putut să-și exprime votul pentru unul dintre proiectele depuse în cadrul bugetării participative. Primăria Municipiului Roman a încheiat procedura de vot în cadrul programului  de bugetare participativă, 2.502 persoane votând unul dintre cele șapte proiecte propuse de romașcani și validate de autoritatea locală, informează reprezentanții municipalității.

După ce a fost înlăturată tentativa de vot multiplu sau votul cetățenilor cu domiciliul în alte localități, rezultatul a arătat că proiectul care a întrunit cel mai mare număr de voturi și care va fi implementat de Primăria Roman este  „Semnal de intrare în oraș (Totemuri)”, pentru care s-au înregistrat 1.127 de voturi.

„Sunt mândru să văd că, deși este prima dată când încercăm un astfel de proiect prin care cetățenii să își pună în mod direct amprenta asupra orașului nostru, a existat un interes crescut din partea romașcanilor de a-și exprima ideile și toate cele șapte proiecte depuse au fost eligibile. De la an la an, vom îmbunătăți și noi modul de implementare a bugetării participative și sunt sigur că, treptat, numărul celor interesați să se implice activ, cu idei constructive, va fi din ce în ce mai mare. Este o evoluție firească a comunității în care trăim și mă bucur că și numărul celor care au apreciat ideile venite din partea participanților a fost destul de semnificativ. Întotdeauna viziunea pe care o are echipa de specialiști din Primărie trebuie să țină cont de realitate, dar și de dorința cetățenilor, pentru că doar așa putem face performanță în administrație. Proiectul care a primit cele mai multe voturi va fi implementat de noi, dar, în același timp, voi căuta variante pentru ca și celelalte idei de îmbunătățire a calității vieții în orașul nostru să devină realitate. Îi felicit pe cei care s-au implicat direct, dar și pe cei care au votat, deoarece asta înseamnă că deschiderea pe care administrația locală o arată primește un ecou favorabil din partea oamenilor, iar Romanul are de câștigat”, a declarat primarul Lucian Micu.

Valoarea bugetului propus, pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale), amenajare de spații verzi și locuri de joacă, amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.), infrastructură socială, culturală, de sănătate și Smart City.

Proiectul „Amenajare loc nou de joacă pe strada Smirodava” a obținut 31 de voturi, în timp ce Proiectul „Proedu – Observator în aer liber” s-a clasat pe locul al doilea, cu 1.021 de voturi. Proiectul „Amenajare spațiu public pe strada Cuza-Vodă” a fost votat de 123 de romașcani, în timp ce proiectul „Platformă pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile pe strada Colectorului” a obținut 70 de voturi. Proiectul „Neverseen Waste – (Împrejurimi curate)” a fost apreciat de 85 de cetățeni din Roman, iar proiectul „Bănci inteligente în Roman” a fost votat de 45 de persoane. Detalii despre fiecare proiect în parte pot fi consultate la adresa: https://primariaroman.ro/pentru-roman-bugetarea-participativa/.

Proiectul „Semnal de intrare în oraș (Totemuri)” presupune amplasarea unui semnal pe DN2 – E85, la intrarea în oraș dinspre Iași, și a unui semnal pe DN2 – E85, la intrarea în oraș dinspre Horia. Conform inițiatorului, beneficiarii proiectului sunt locuitorii municipiului și persoanele care tranzitează orașul, totemurile oferind un grad ridicat de vizibilitate a municipiului. Pe baza propunerii de proiect, în conformitate cu prevederile Regulamentului  privind bugetarea participativă la nivelul Municipiului Roman aprobat prin HCL nr. 53 din 27.02.2019, architectul-șef al orașului, Iulian Sebastian Negru, a realizat schița-semnal. Proiectul a fost propus de romașcanul Ionuț Lupu.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0