Ce măsuri se vor lua și de către cine, pentru ca Romanul să aibă apă

HomeSocial

Ce măsuri se vor lua și de către cine, pentru ca Romanul să aibă apă

 

Joi, 16 ianuarie, la ora 10.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ din Piatra Neamț a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). În cadrul acestei ședințe s-au discutat două puncte importante: primul privește aprobarea planului de activități al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2020 și al doilea punct a prevăzut dezbaterea și aprobarea unor măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea alimentării cu apă a municipiului Roman și a comunei Cordun, informează Prefectura Neamț.

Având în vedere că măsurile pentru îmbunătăţirea alimentării cu apă a Municipiului Roman şi comunei Cordun, stabilite prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 28 noiembrie 2019, au devenit insuficiente ca urmare a scăderii accentuate a debitului Râului Moldova, pentru rezolvarea acestei probleme urgente în această zonă s-au propus noi proceduri.

Astfel, revine Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ responsabilitatea de a executa, în regim de urgenţă, prelungirea traversei de închidere parţială a braţului drept a râului Moldova, în zona Pildeşti – amonte, în vederea suplimentării debitului tranzitat pe canalul dinspre malul stâng, executat în luna noiembrie 2019. În continuare, Compania Judeţeană ApaServ va lua, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: executarea lucrărilor de întreţinere (deznisipare) a puţurilor din Frontul de captare „Pildeşti – Simioneşti”, în regim de permanenţă, conform procedurilor, ce implică executarea, în termen de 60 de zile, cu o firmă specializată, a unui studiu hidro-geologic pentru identificarea zonei în care să se realizeze un „câmp de infiltrare”, pe raza comunei Cordun, în amonte de Frontul de captare „Pildeşti – Simioneşti”, pe care, în funcţie de condiţiile meteorologice, să fie pompată apă din râul Moldova, în vederea suplimentării alimentării freaticului de care depinde nivelul apei în puţurile de captare. În demararea acestor proceduri, primarul Comunei Cordun va sprijini Compania Judeţeană ApaServ prin punerea la dispoziţie a terenului identificat pentru realizarea „câmpului de infiltrare”, mai arată reprezentanții Prefecturii.

De asemenea, s-a stabilit ca, în termen de 45 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ va fi informat despre rezultatele obţinute. După stabilirea locaţiei pentru „câmpul de infiltrare”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va sprijini acţiunea de pompare a apei din râul Moldova pe acesta, cu o motopompă de mare capacitate, în funcţie de necesităţile estimate de Compania Judeţeană ApaServ pe baza prognozelor specifice.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a insistat, în cadrul ședinței, pentru adoptarea unor măsuri pe termen scurt, pentru a rezolva cât mai repede și într-un mod eficient problema pe care populația din zona Roman o are cu apa potabilă. „O să vorbesc la Bacău, la Administrația Bazinală de Apă Siret, și la Ministerul Mediului, dar și la Administrația Națională Apele Române să se rezolve, să se găsească soluții în ceea ce privește finanțarea acestor lucrări, iar dacă e nevoie, voi vorbi cu ministrul personal!”, a subliniat prefectul George Lazăr.

„În urma dezbaterii pe tema crizei de apă ce a avut loc la Roman săptămâna trecută, astăzi, la Prefectură, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a urgenta lucrările propuse de specialiști în vederea creșterii nivelului apei în puțurile de captare. Pe înțelesul tuturor, hotărârea acestui Comitet determină starea de urgență, iar instituțiile responsabile nu mai pot amâna ceea ce trebuie să facă, fie că e vorba de birocrație sau de orice alt impediment financiar. Este o stare de urgență care ar trebui să determine ca, în cel mai scurt timp, să intrăm în starea de normalitate și toți romașcanii, indiferent în ce zonă a orașului stau sau la ce etaj, să aibă apă. Voi monitoriza atent tot ceea ce trebuie să se realizeze în următoarele săptămâni pentru ca Romanul să fie alimentat continuu cu apă, iar pe termen lung să se găsească variante de rezervă pentru a nu ne mai lovi de acest disconfort”, a transmis după această ședință primarul Lucian Micu.