Ce le mai place spectacolul consilierilor, dar legislația nu prea o gustă

HomePolitica

Ce le mai place spectacolul consilierilor, dar legislația nu prea o gustă

Joi, 29 iulie, la Primăria municipiului Roman a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local, pe ordinea de zi regăsindu-se 17 proiecte de hotărâre, votate într-o oră și jumătate, care pot fi consultate la adresa: https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-ordinara-a-consiliului-local-roman-din-29-iulie-2021/.

La mai multe proiecte de hotărâre s-a reluat votul, pentru că voturile nu ieșeau la număr. La începutul ședinței, președintele nici nu a votat câteva proiecte, dar s-a consemnat „unanimitate”. Un amendament a trecut ilegal, deși nu a întrunit numărul necesar de voturi. În rolul „avocatului diavolului” au jucat viceprimarul Radu Samson (USR) – pentru proiectul care prevedea construcția unui cartier de locuințe de către fratele primarului Leonard Achiriloaei – și fostul viceprimar Roxana Iorga (PNL) – pentru proiectul prin care ONG-ul Kult Hub cerea aproape 50.000 de lei pentru organizarea unui eveniment dedicat tinerilor și nu numai. Alianța USR – PNL s-a stricat la un proiect.

Consilierii au aprobat 140.000 de lei pentru a ajuta bisericile

Ședința a debutat cu intonarea imnului (29 iulie este Ziua Imnului Național), urmată de premierea tinerilor cu rezultate meritorii la examenele naționale. După care s-a trecut la aprobarea proiectelor de hotărâre. Proiectul 7 (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/07/007-actualizare-pret-vanzare-imobile.pdf) a fost retras de pe ordinea de zi, iar consilierii locali ÎPM s-au abținut de la a aproba ordinea de zi.

Primul proiect care a suscitat interesul consilierilor este cel care viza alocarea din bugetul local a sumei de 140.000 de lei pentru a ajuta mai multe biserici (detalii aici). Teodora Baciu a subliniat că ar fi bine ca reprezentanții bisericilor să solicite sprijin pentru acțiuni sociale, nu pentru reparații pe care le pot face din surse proprii. Primarul Leonard Achiriloaei a „justificat” proiectul prin aceea că bugetul local poate suporta cheltuieli cu reparațiile, iar pe legea finanțării ONG-urilor se pot face proiecte sociale. Și consilierul USR Alin Buzdugan a susținut proiectul, declarând că proiectul este, de fapt, o „investiție în infrastructură”, iar bisericile vor ține curțile deschise oamenilor tot timpul, nu doar în zile de sărbătoare. Doar cei doi consilieri ÎPM s-au abținut de la vot, proiectul a trecut.

Unul da, altul ba, ca la piață

La proiectul 6 de pe ordinea de zi (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/07/006-actualizare-inventar-domeniu-privat.pdf), consilierul George Bălan (PSD) a solicitat să fie votate separat solicitările de concesiuni și, deși s-au întrunit doar 9 voturi pentru, amendamentul a trecut! Consilierul USR Alin Buzdugan a declarat că nu participă la vot, fiind unul dintre beneficiarii direcți a concesionării unui teren. Consilierii nu s-au înțeles dacă acesta are drept de vot la celelalte puncte din proiect, astfel încât, la început, alesul local nu a votat, apoi a votat. La aproape fiecare dintre cele 11 solicitări s-a votat altfel, s-a votat de mai multe ori, că nu ieșeau voturile, dar toate au trecut.

Radu Samson, în ajutorul fratelui primarului Leonard Achiriloaei

Discuții s-au purtat și pe proiectul (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/07/010-aprobare-documentatie-urbanism-PUZ_compressed.pdf), al cărui beneficiar este Tiberiu Achiriloaei – fratele primarului, prin care, pe înțelesul tuturor, se cerea să se permită ca pe un teren încadrat ca fiind arabil să se construiască un cartier de locuințe.

Consilierul ÎPM Teodora Baciu a atras atenția că, în hărțile ce prevăd zonele inundabile, respectivul teren prezintă risc de inundații. După ce a luat-o „la mișto” pe consilieră, viceprimarul Radu Samson a precizat că nu mai există niciun pericol după ce, în 2010, a fost ridicat dig de protecție și că în zonă mai există aprobat anterior un proiect pentru construcția a 70 de case.

Consilierul ÎPM Bogdan Roman a cerut lămuriri legate de existența utilităților și a facilităților sociale, iar viceprimarul Radu Samson și consilierul Roxana Iorga i-au oferit informațiile solicitate. Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi.

Aparat foto și reclamă luminoasă, la suprapreț

A urmat o dezbatere între consilierii ÎPM și specialiștii din Primărie pe proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici, a proiectului şi a cheltuielilor ce vor fi efectuate în cadrul proiectului: Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului Multicultural „Unirea”, reabilitarea şi modernizarea străzilor şi căilor de acces în Municipiul Roman. Pe scurt, consilierul Teodora Baciu a criticat proiectul prin aceea că în documente erau prevăzute a fi cumpărate din bugetul local două aparate foto de circa 10.000 de lei și o reclamă luminoasă de 70.000 de lei. Consilierul a subliniat că sumele trebuie diminuate considerabil, pentru că un aparat foto de 5.000 de lei e suficient, iar reclama luminoasă „nu e spoită cu aur”.

Directorul tehnic al Primăriei municipiului Roman a explicat că proiectul suspus dezbaterii nu este un proiect tehnic, ci un studiu cerut de ADRNE în vederea aprobării finanțării europene. După această fază preliminară, dacă se aprobă finanțarea, se va face un proiect clar, cu detalii pe fiecare componentă, iar mai departe licitația este cea care stabilește prețul final.

Și primarul Leonard Achiriloaei a explicat care este procedura legală și, pentru că lucrurile nu păreau lămurite, a intervenit și viceprimarul Radu Samson cu o explicație puerilă, pe principiul că acele sume erau întâi prinse ca să fie finanțate de UE și, dacă administrația nu și le asumă acum pe bugetul propriu, se pierde proiectul. După alte câteva minute de explicații, proiectul a trecut, fără votul consilierilor ÎPM.

Tinerii au „stricat” alianța USR-PNL

De departe, cel mai dezbătut proiect a fost cel legat de aprobarea sumei de 47.500 de lei din bugetul local pentru ca Asociația KULT Generation Roman să organizeze evenimentul „KULT FEST – ediție limitată”, în data de 11 septembrie 2021, în Parcul Zăvoi.

Conform organizatorilor, banii urmau să fie cheltuiți pentru închirierea echipamentelor de sceno-tehnică (podium, pupitru, schelă, sunet, lumini), banner scenă, servicii foto-video, servicii artistice și organizarea unui spectacol cu artistul Magitot precum și una din variantele de artiști, de mai jos: Dj Pascal Junior, Dj Paul Damixie, Dj Vali Bărbulescu sau Dj Yaang, Dj Olix, Dj Optick.

Pentru prima dată în istoria Consiliului Local, proiectul a primit aviz negativ în comisiile de specialitate. Consilierul Roxana Iorga a declarat de la bun început că „a primit semnale” că proiectul ar putea să nu treacă. Aceasta a precizat că în Roman sunt 5.000 de adolescenți și 15.000 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani. „În campanie vorbim despre tineri, îi trimitem la vot, dar, de fapt, numai noi, cei de la PNL, suntem singurii care vor vota proiectul”, a precizat consilierul.

Consilierul George Bălan a declarat că ar fi fost corect ca asociația să aplice pentru finanțare pe legea ce prevede finanțarea ONG-urilor, depunând un proiect – și nu solicitând direct bani din buget. Aceeași opinie a fost împărtășită și de viceprimarul Radu Samson, care, mai mult, a criticat și faptul că proiectul nu a fost detaliat, precizând și că organizația Kult „nu este reprezentativă pentru tineri”. Acesta i-a dat replica și consilierului Roxana Iorga: „Nu prin avocați să ne dea explicații, putea să fie prezent aici, la ședință să susțină proiectul”.

Consilierul ÎPM Teodora Baciu a venit cu exemple prin care tarifele plătite pentru un DJ, pentru închirierea scenei sau a asigurării serviciilor foto-video sunt „umflate” în proiect față de ceea ce se poate găsi pe piață. Aceasta a spus că, prin revizuirea proiectului, s-ar putea economisi 2.500 de euro. Primarul Achiriloaei a fost de acord cu varianta diminuării sumei, însă proiectul așa cum a fost depus a fost respins la vot. Edilul a declarat că, dacă organizatorii vor modifica proiectul, aceasta ar trebui aprobat săptămâna viitoare, pentru a fi timp pentru organizarea efectivă a evenimentului.

Reamintim că ședințele de Consiliu Local sunt publice.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0