Bisericile din Roman cer bani pentru reparații de la bugetul local

HomeSocial

Bisericile din Roman cer bani pentru reparații de la bugetul local

Bisericile din Roman au nevoie de 140.000 de lei pentru reparații, sumă solicitată de preoți de la bugetul local al municipiului Roman. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi dezbătut de consilierii locali romașcani în ședința ordinară din această lună de joi, 29 iulie. Solicitările cultelor din Roman au fost făcute în cadrul întâlnirii organizate de conducerea primăriei, la începutul acestui an, pentru creionarea bugetului local pentru anul în curs.

Bisericile din Roman nu au mai primit fonduri de la bugetul local din 2018. Pe finalul mandatului anterior, primarul Lucian Micu a refuzat să mai acorde bani bisericilor – retrăgând un proiect asemănător de hotărâre de consiliu local la începutul anului 2019. Ba, chiar, fostul primar nici nu i-a mai invitat pe reprezentanții cultelor la dezbaterile bugetului local de la începutul anului 2020, invitându-le pe fețele bisericești să întocmească proiecte proprii de atragere a fondurilor necesare.

„În timpul întrunirii publice din data de 2 martie 2021 cu conducerea administrației publice locale, reprezentanții cultelor și confesiunilor religioase din municipiul Roman au solicitat sprijinul administrației locale în vederea bunei desfășurări a activităților de cult în cadrul parohiilor din municipiu, precum și pentru întreținerea monumentelor și lăcașurilor de cult din urbea mușatină. Ținând cont de situația financiară dificilă actuală a parohiilor din municipiul Roman, propun domnilor consilieri să aprobe alocarea din bugetul local a sumei totale maxime de 140.000 lei pentru sprijinirea unităților de cult romașcane”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre ce va fi dezbătut de consilierii locali în ședința de joi, proiect inițiat de primarul Leonard Achiriloaei.

11 solicitări de fonduri a primit Primăria de la bisericile din Roman, solicitări care vor face obiectul dezbaterilor de joi. Centrul eparhial Roman al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a solicitat 12.000 de lei pentru lucrări de reabilitare și consolidare a clădirii Palatului Episcopal, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – 7.000 de lei pentru amenajare așezământ social-cultural, Parohia „Sfântul Gheorghe” – 7.000 de lei pentru construire aghiasmatar la biserică, iar Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – 7.000 de lei pentru lucrări de reparații curente. Ce mai mare sumă este solicitată cu acest prilej pentru Biserica „Schimbarea la Față” din cimitir, de 70.000 de lei, pentru reparații curente la fațada bisericii.

Parohia Romano-Catolică „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” a solicitat 7.000 de lei pentru reparații curente, Parohia Romano-Catolică „Fericitul Ieremia Valahul” – 7.000 de lei pentru întreținerea unității de cult și reparații, iar Parohia Romano-Catolică „Inima Neprihănită a Mariei” și Parohia Romano-Catolică „Isus Bunul Păstor” – câte 7.000 de lei pentru reparații curente.

Au mai solicitat fonduri Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril (Biserica Lipovenească)” – 6.000 de lei pentru lucrări de amenajare trotuare biserică, și Comunitatea Evreilor din Roman – 3.000 de lei pentru reparații la acoperișul capelei din Cimitirul evreiesc.

 

Foto: Biserica „Schimbarea la Față” din Cimitirul „Eternitatea” din Roman

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0