Ce este succesul pentru tine? – guest post Cristina Gherghel

Ce este succesul pentru tine? – guest post Cristina Gherghel

Dimensiune text

 

De ceva timp lucrez la niște cărți de auto-ajutor pentru cei care caută răspunsuri și soluții la diferite probleme personale și de actualitate. În acest scop, de ani de zile fac fel de fel de studii și experimente, ca să ofer formule practice și simple la îndemâna tuturor.

Discutând cu una dintre prietenele mele din Anglia, am ajuns la un subiect ce nu considerasem să includ în cărțile mele și anume: succesul.

Ce-ți vine-n minte când auzi cuvântul „succes”?
Noi, românii, deseori dorim celor dragi, dar nu numai, succes la examene, de exemplu. Nu?
Această urare este simplu de explicat și nu te plictisesc, căci ai face o treabă mai bună decât mine.
Însă, în acest material doresc să mă concentrez pe viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, de aceea întreb: te consideri o persoană de succes?

Prietena mea, care nu este o persoană faimoasă și nici o persoană care s-a îmbogățit făcând afaceri, a răspuns fără nici cea mai mică șovăială: „Da, categoric!”

Afirmația ei m-a lăsat perplexă, așa că am rugat-o să-mi explice de ce crede asta. Eu obișnuiam să gândesc că o persoană se consideră de succes când are o carieră recunoscută pe scară largă. Actorii, cântăreții, pictorii, fotografii, dansatorii, jurnaliștii, autorii etc. erau persoanele pe care le asociam cu succesul.

Și-atunci Loredana (nume fictiv) a spus că este măritată, are un copil, un acoperiș deasupra capului și un serviciu. „Mi-am dorit o familie și pentru că o am, socotesc că sunt o persoană de succes.”

Am plecat capul, căci m-am simțit ființa cea mai insignifiantă din univers. Nu pentru că nu am o familie – nu mi-am dorit niciodată asta – dar pentru că nu am dat justa valoare întemeierii unei familii – cu urmași sau fără.

Câți dintre oameni gândesc ca mine oare?

Puțini sper, mă tem însă că-s mai mulți decât îmi pot imagina. Ne uităm cu admirație la cei care reușesc să-și îndeplinească visurile, să devină faimoși și recunoscuți de toată lumea și poate-i invidiem, dorind să avem ceea ce au ei, când, de fapt, majoritatea dintre noi și-a atins scopul în viață.

Să ai copii este un succes. Să ai un pat în care să dormi, o pătură cu care să te învelești, o haină care să te apere de frig ș.a.m.d. sunt toate reușite de care ar trebui să fim mândri.

Când erai copil, ce visai să faci în viață?

Oare pe lângă dorințele de a deveni ingineri, doctori, arhitecți etc. și de a vizita Egiptul (un simplu exemplu), nu-ți doreai și o familie?

Uită-te în jurul tău și spune-mi ce vezi. Poate ai copii mici și vezi hârtii de la cadouri, jucării, haine și diferite obiecte aruncate prin toate colțurile… Poate vezi telefonul cu care vorbești cu oamenii pe care i-ai adus pe lume tu, ori poate i-ai format numai, căci ești un dascăl. Și dascălii fac din studenții lor oameni.

Și-atunci, te-ntreb din nou: te consideri o persoană de succes?

E adevărat că nu toate femeile au avut norocul sau dorința de a deveni mame. Nu toți bărbații pot procrea. Nu toți oamenii și-au găsit perechea. Poate mulți dintre noi au divorțat, de mai multe ori chiar. Și, totuși, nu am stat cu mâinile în sân, ci am făcut ceva bun pe acest pământ. De aceea cred că trebuie să ne schimbăm părerea despre succes, căci toți avem realizările noastre.

Iar dacă chiar nu am făcut nimic de care să fim mândri, nu este totul pierdut.
Avem timp să plantăm un copac, să aducem alinare unui bătrân, unui copil orfan, unui om nevoiaș sau unui animal.
Avem timp să iertăm și să spunem celor dragi că-i iubim, chiar dacă nu suntem mereu de acord cu ceea ce fac.
Nu este niciodată târziu să facem pe cineva să zâmbească și să fim oameni buni. Și nu numai în posturi, de sfântul Nicolae sau de Crăciun, ci în toate zilele vieții noastre.

Acum, eu privesc succesul din multe perspective și știu sigur că fiecare om pe care-l întâlnesc este un om de succes, chiar dacă nimeni nu-i știe numele.
Pentru mine, tu, cel care mă citești și apreciezi ceea ce fac, ești un om de succes în acest moment ori vei devin unul în curând. Iar dacă am contribuit câtuși de puțin la decizia ta de a alege să fii bun, atunci am reușit să-mi îndeplinesc visul din fragedă pruncie și sunt și eu, la rândul meu, o persoană de succes.

Nu mai durează mult și voi publica „Ce ești azi, ai decis ieri”, o carte de auto-ajutor, creștere spirituală și dezvoltare personală, exclusiv pentru cei care decid să fie buni, în ciuda răului și a negativității ce ne înconjoară.

Dacă vrei să afli mai multe, te aștept pe rețelele de socializare, blog-uri și paginile de autor:

 

CRISTINA GHERGHEL

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0