Prima paginăEconomie

Ce dobânzi au cele mai ieftine credite de nevoi personale

Dimensiune text

Lipsa banilor, dar şi plata utilităţilor pe timp de iarnă îi face pe mulţi romaşcani să apeleze la un mic credit bancar. Înainte de a lua bani împrumut, aceştia trebuie să se documenteze unde sunt cele mai mici dobânzi. 

Creditele de nevoi personale pot reprezenta, în momentul de faţă, ieşirea dintr-un impas financiar pentru mulţi romaşcani, însă, înainte de a lua un împrumut, aceştia trebuie să se documenteze bine, pentru a putea afla unde este cea mai avantajoasă dobândă.

Potrivit aplicaţiei pusă la dispoziţie de site-ul de profil vreaucredit.ro, cel mai mic împrumut de nevoi personale, din cinci instituţii financiare analizate, se poate obţine de la Volksbank. La un împrumut de 2.000 de euro, pe o perioadă de doi ani, solicitanţii trebuie să plătească o dobândă anuală efectivă (DAE) de 9,60%, ceea ce înseamnă o rată luară de 91,55 euro, şi un cost total de 2.197 euro. La Banca Românească, DAE ajunge la 9,99%, în timp ce Banca Transilvania şi OTP Bank percep dobânzi de 10,14% şi 10,25%. Și Bancpost acordă credite de nevoi personale cu DAE un pic mai mare, de 11,46%, rambursarea toală a unui credit de 2.000 de euro fiind de 2.235 de euro.

Băncile acordă creditele de nevoi personale fără ipotecă în următoarele condiţii: perioada maximă de rambursare este de cinci ani, creditele se acordă doar în lei, în cazul în care veniturile soliticitantului sunt tot în lei, iar dobânda este în general fixă, adică neschimbată pe toata perioada de rambursare. Există şi varianta dobânzii variabile, care se modifica o dată la trei luni sau şase luni, în functie de variația indicelui ROBOR. Trebuie spus că dobânda anuală efectivă exprimă, sub forma procentuală, costul total al unui credit. Acesta este un concept impus atât în Uniunea Europeana, cât şi Statele Unite, fiind implementat pentru a permite consumatorilor să compare uşor costul creditelor. Rolul DAE este tocmai de a aduce la acelaşi numitor comun toate costurile unui împrumut. Mai precis, DAE transformă şi comisioanele aferente unui împrumut sub forma unei dobânzi anualizate. În acest fel, devine posibilă compararea a doua credite, indiferent de tipul comisioanelor percepute. Iar diferenţa dintre DAE şi rata dobânzii se datorează, în mare parte, acestor costuri suplimentare: comisioane iniţiale, lunare, anuale, prime de asigurare de viaţă etc.

DAE poate fi comparat cu clasa energetică de la electrocasnice. Un aparat cu clasa A consumă mult mai puţin decât unul cu clasa C. La fel, în cazul împrumuturilor, un credit cu DAE mai mic este mai ieftin decât unul cu DAE mai mare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0