Ce citim – „Oare chiar m-am întors de la Athos?”

„Oare chiar m-am întors de la Athos?”, de Dan C. Mihăilescu

 

 

Dan C. Mihăilescu, critic și istoric literar, este cunoscut datorită emisiunii „Omul care aduce cartea”, pe care o realizează din anul 2000. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică și epistolară.

A publicat 16 volume de eseuri, printre care amintim: „Stîngăcii de dreapta”, „Îndreptări de stînga”, „Despre omul din scrisori”, „Mihai Eminescu”. A tradus din Jean Francois Revel, Eugene Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bucovski și a deținut rubrici în diverse reviste precum „Dilema veche”, „Evenimentul zilei”, „România literară” sau „Jurnalul național”.

A obținut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Perspective eminesciene”.

„«Oare chiar m-am întors de la Athos?» este o mărturie de suflet, discretă și de un mare rafinament, a lui Dan C. Mihăilescu, cu privire la experiența acestuia la Sfîntul Munte Athos. Autorul își deschide jurnalul cu o mărturisire care în cuprinsul cărții capătă diverse formulări și chiar tușe de spovadă – «Nu am fost și nu sînt un om închinat la icoane».

Cu toate acestea, autorul face o analiză concisă, sintetică și clară a tematicilor religioase vehiculate curent, raportate la evenimente și fenomene sociale. Credința raportată la banul public sau banii personali, credința și demnitarii publici, credința și fenomenul sportiv, credința și industria muzicală, a filmului și a divertismentului, credința majoritară și minoritățile religioase, etnice, sexuale – credința și publicitatea, sînt doar cîteva dintre temele abordate de autorul Dan C. Mihăilescu”, a spus Liliana Tiron, administratorul Librăriei „Vasile Alecsandri”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0