Prima paginăSocialSanatate

Ce bani primește de la pacienți medicul de familie

Dimensiune text

Medicilor de familie le este permis să perceapă taxe pentru eliberarea documentelor medicale. Persoanele care nu sunt asigurate nu au dreptul la consultaţii medicale gratuite.

Atunci când se prezintă la cabinetul medicului de familie, fiecare pacient, indiferent dacă este asigurat sau nu, trebuie să ştie care sunt taxele pe care medicul i le poate percepe, în conformitate cu normele legislative în vigoare.

În ceea ce îi priveşte pe asiguraţi, aceştia au o serie de drepturi în raport cu medicul de familie, conform HG nr. 1389/2010 cu modificările şi completările ulterioare şi Ordinului MS/CNAS nr. 1723/950/2011 cu modificările şi completările ulterioare (Ord. nr. 622/214/2012).

Beneficii medicale gratuite la cabinetul medicului de familie

Conform legislaţiei, serviciile medicale oferite de către medicul de familie, pentru care nu se percepe nicio taxă suplimentară, cât timp pacienţii sunt asiguraţi, pot fi de tipul: supraveghere periodică clinică a evoluţiei pentru bolnavii cu afecţiuni cronice şi monitorizarea lor pemanentă, eliberarea de certificat de concediu medical, bilete de trimitere, prescripţii medicale, certificat constatator de deces, scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri, acte medicale necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului, documente medicale eliberate pentru copii; servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală; consultaţii în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic; consultaţie în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute sau cronice programabile; manevre de mică chirurgie, după caz; stabilirea conduitei terapeutice şi/sau prescrierea tratamentului medical şi igieno-dietetic.

Taxe percepute pentru serviciile medicale

Serviciile medicale care nu sunt decontate din fondul asiguraţilor şi pentru care pacientul ar putea să suporte cheltuielile sunt: serviciile medicale la cererea asiguratului, serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor; eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor şi eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraţilor (precum adeverinţele necesare pentru şomaj, pentru încadrarea în muncă sau pentru căsătorie); asistenţa medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap. Deasemenea, se poate percepe o anumită taxă pentru consultaţie, în anumite condiţii, de exemplu atunci când aceasta se face la cererea pacientului, fie la domiciliul acestuia, fie în afara programului de la cabinet, sau când persoana solicitantă nu se află pe lista de pacienţi a medicului de familie.

Citește și:   Pregătiri pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19

„Valoarea minimă a taxei percepute pentru eliberarea documentelor medicale este stabilită de către Societatea Naţională de Medicină a Familiei împreună cu Patronatul Medicilor de familie. De exemplu, se pleacă de la 20 de lei pentru o adeverinţă care să ateste starea de sănătate a pacientului, iar suma poate să crească în funcţie de pretenţiile şi pregătirea fiecărui medic în parte”, a declarat doctor Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie Neamţ.

Din 2012 a intrat în vigoare legea conform căreia românii ar trebui să platească  mai mult pentru serviciile medicilor de familie. Din primăvara anului trecut a intrat în vigoare coplata, o măsură impusă de Fondul Monetar Internaţional. Asta înseamnă că pe lângă banii pe care statul îi opreşte pentru sănătate, vizita la medic ar trebui să se plătească pe loc. Astfel, pentru fiecare consultaţie la medicul de familie, pacientul trebuie să scoată din buzunar suma de 5 lei. Scutiţi de la această coplată sunt bătrânii cu venit sub 700 de lei, copiii sub 18 ani şi tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, fără venituri. În Roman însă, medicii de familie încă nu percep această coplată pentru consultaţii.

Un lucru foarte important de reţinut este că pentru eliberarea de adeverinţe medicale necesare pentru înscrierea copiilor la începutul unui ciclu de studii (grădiniţă, clasa întâi, clasa a 9-a) medicii de familie nu au dreptul să perceapă niciun fel de taxă suplimentară.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • geo 8 ani

  Domnilor dragi ,am avut nevoie de asistenta medicala,desi nu prezenta vre-un risc, era ceva minor si culmea ,desi medicul de familie nici nu s-a uitat siu nu a vazut macar despre ce e vorba , mi-a spus clar ,te costa 80 de lei, deci atentie ,fara consultatie ,fara sa se uite macar la mine ,80 de lei, i-am pus pe masa 100 de lei si mi-a spus ca e pre mult si ca nu are rest.Ce fel de medici avem fratilor?

  • Fecheta.B. 8 ani

   HAI MA,CHIAR ASA, CUM SA-TI IA BANII FARA SA TE CONSULTE, ACUM CHIAR CA SE MERGE PREA DEPARTE,CHIAR TREBUIE SA ARUNCAM VINA PE MEDICI? CHIAR ASA S-A AJUNS SA ITI IA BANII SI SA TE ARUNCE PE USA AFARA? NU PREA CRED.

 • FELICIA 8 ani

  Am fost si eu la medicul de familie di com. V.Ursului cu un copil ce avea o micro infectie,ce mi-a recomandat doctorita ? sa plec imediat ca nu are ce-mi face. Dragii mei ,nu mai treceti pe acolo fara bagaje vizibile.

  • Dr.Romascan 8 ani

   PAIII,DE, FIIND MAI TUCIURIE,SI CUNOSCANDU-TE CA NU PREA DECONTEZI,CE-A SPUS DOAMNA X,CE SA MAI MA COMPLIC DEGEABA,ASA CA ,ALTA DATA INTRA MATALUTA CU CAPUL INAINTE.