Primăria municipiului Roman a stabilit ce sume va aloca în acest an pentru bisericile din oraș, asta după ce, înainte de aprobarea bugetului, primarul Lucian Micu s-a întâlnit cu reprezentanții cultelor pentru a le asculta doleanțele. Chiar dacă în special reprezentanții Bisericii Ortodoxe au vociferat la „oferta” administrației locale de a le oferi sprijin pentru plata utilităților, un proiect de hotărâre ce vizează bisericile din Roman pentru anul în curs vizează alocarea de bani doar pentru plata utilităților. În total sunt 25 de lăcașuri de cult care pot beneficia de sprijin din partea autorităților locale.
La dezbaterea pe tema bugetului din această lună, cei mai mulți reprezentanți ai cultelor s-au arătat mulțumiți de faptul că anul trecut au putut deconta facturile la utilități, doar preoții ortodocși au cerut bani pentru reparații, motivând că nu au putut plăti toate cheltuielile cu lumina, gazul etc. Cu toate acestea, conducerea administrației locale a realizat un proiect de hotărâre prin care cere consilierilor locali să aprobe alocarea din bugetul local a sumei totale de 133.000 lei necesară pentru plata parțială a cheltuielilor cu utilitățile aferente anului 2018 pentru biserici. Funcție de mărimea fiecărei parohii, sumele diferă de la 3.000 la 6.000 de lei pe anul în curs.
„Autoritatea publică locală dorește să vină în sprijinul lăcașurilor de cult romașcane, drept pentru care propune alocarea din bugetul local a sumei totale de 133.000 lei necesară pentru plata parțială a cheltuielilor cu utilitățile aferente anului 2018, repartizată în funcție de mărimea fiecărei parohii, de clasarea lăcașului de cult în cadrul Listei monumentelor istorice din România înscrise în Patrimoniul cultural național al României, precum și de posibilitățile financiare ale enoriașilor din fiecare parohie/comunitate. În vederea decontării facturilor, unitățile de cult menționate vor trebui să prezinte la Serviciul Buget–Contabilitate din cadrul Direcției Economice a municipiului Roman facturile pentru utilități aferente anului 2018, în original, în cuantumul sumei aprobate și repartizate fiecărei unități de cult în parte”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali.
Cei mai mulți bani pentru plata utilităților îi va primi Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – Catedrala Arhiepiscopală Cuvioasa Parascheva din Roman, și anume 10.000 de lei. Câte 6.000 de lei vor primi în anul acesta următoarele biserici: Parohia Precista Mare din Roman, Parohia Sfinții Voievozi din Roman, Parohia Precista Mică din Roman, Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Roman, Parohia Pogorârea Duhului Sfânt din Roman, Parohia Sfântul Gheorghe din Roman, Parohia Sfântul Nicolae din Roman, Parohia Sfântul Dimitrie din Roman, Parohia Sfântul Vasile cel Mare din Roman, Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Roman, Parohia romano-catolică Sfânta Tereza din Roman, Parohia romano-catolică Fericitul Ieremia din Roman, Parohia romano-catolică Inima Neprihănită a Mariei din Roman, Parohia romano-catolică Isus, Bunul Păstor din Roman și Comunitatea Evreilor din Roman.
Suma de 4.000 de lei pentru anul poate fi, cu votul consilierilor locali, alocată următoarelor lăcașuri de cult: Biserica Schimbarea la Față din Roman, Parohia Ștefan cel Mare și Sfânt din Roman, Schitul Sfinții Părinți Ioachim și Ana din Roman, Parohia Sfântul Ilie din Roman, Parohia ortodoxă de Rit Vechi Sfinții Voievozi Mihail și Gavril din Roman și Biserica ortodoxă de Stil Vechi Sfânta Treime din Roman.
Numai 3.000 de lei vor primi: Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din Roman, Biserica Penticostală Peniel din Roman și Asociația Religioasă Biserica Sion din Roman.
În total sunt 25 de lăcașuri de cult care pot beneficia de sprijin din partea autorităților locale.
Comentarii
HALAL,da-ti bani la ,,plosnite”,domn primarele sa vezi ce dea voturi o sa ai cu sprijinul mincinosilor astora !!!
eu din banii mei platiti ca taxe si impozite nu vreau sa le dai un leu ,nu le vad utilitatea in societate ,doar ajutorul dat guvernului pentru a guverna in liniste ,prin prostirea si linistirea maselor de oameni care le calca pragul stabilimentelor lor si atat !!!!
Daca nu stii sa scrii corect romaneste ( DATI -imperativul verbului A DA , in loc de DA-TI ), ma indoiesc ca stii ce inseamna panteismul.
mai ,,gramatica”,important este mesajul, cine citeste, intelege , am scris in limba romana ,iar panteismul sa afle si cei ce nu stiu poate este credinta in dumnezeu care se identifica cu natura,conform dex,dar eu as adauga ca aceasta credinta era adanc inpamantenita in credinta dacilor ,si eu as sugera ca nu ar trebui intermediar intre credinciosi si DUMNEZEU,ca sunt unii care se cred intermediari (popii),nu au decat cei ce vor sa fie liberi in gandire si in viata nu au de-a face cu popii ,si ar trebui sa urmeze legile belagine cele mai vechi legi DUMNEZEIESTI !!!!
MA indoiesc ca esti de parere sa nu se aloce bani bisericilor ,cred ca esti popa!!!
Florine, nu te da desteptul natiunii .Scopul comentarilor nu este pentru a fi ales cel mai bun in scrierea caligrafica ,ci a arata spuse de alesii nostrii si autoritati in cheltuirea banului public in interesul tuturor cetatenilor obstii.
asa e ,multumesc VASILE ALEXA !!!
SUGATORII DE BANI VOR SI DE LA PRIMARIE NU LE E DE AJUNS SA SUGA BANII POPORULUI LA NASTERI NUNTI BOTEZ SI INMORMANTARI FARA TAXE FARA CHITANTE DUPA BUNUL PLAC – MIZERII POKII ASTIA SE AUDE PREAINALTULE CU FIȚE DE PREASFINȚIT??