HomeSocialReligie

Catedrala Arhiepiscopală îşi serbează cel de-al doilea hram

hram02Timp de două zile vor fi oficiate slujbe speciale şi un pelerinaj cu moaştele Sfântului Antipa de la Calapodeşti, ocrotitorul Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman organizează, în perioada 9 – 10 ianuarie, manifestări cultural-religioase pentru cinstirea Sfântului Antipa de la Calapodeşti, ocrotitorul Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Manifestările vor debuta joi, 9 ianuarie, la ora 16.00, cu o slujbă la Catedrala Arhiepiscopală, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi, format din preoţi consilieri ai Centrului Eparhial, preoţii slujitori ai Catedralei şi preoţii din Protopopiatul Roman. După slujbă, preoţii şi credinicoşii vor pleca în procesiune cu moaştele şi icoana Sfântului Antipa de la Calapodeşti. „Credinicioşii vor avea ocazia să afle de la preoţii prezenţi la manifestare informaţii despre viaţa şi activitatea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti”, a spus părintele Andrei Ioniţă, eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale.

Vineri, 10 ianuarie, când se sărbătoreşte Sfântul Antipa de la Calapodeşti, va fi sfinţită o colivă formată din fructe şi seminţe. „Sfântul Antipa a dus o viaţă ascetică. A călătorit foarte mult şi s-a hrănit doar cu rodul pământului”, a explicat părintele Andrei Ioniţă.

Sfântul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din judeţul Bacău. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în 1992 şi îl prăznuieşte, în fiecare an, pe 10 ianuarie.

Comentarii

WORDPRESS: 0