Demersul mai vechi al municipalității romașcane, privind amenajarea digului de pe malul stâng al râului Moldova în scop recreativ, cu zonă de promenadă și pistă pentru biciclete, a mai făcut un pas important joi, 28 aprilie. În ședința de ieri, consilierii locali au aprobat un proiect privind încheierea unui protocol de colaborare cu Administrația Națională „Apele Române” în acest sens și aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării obiectivului de investiţii.
„Este vorba despre amenajarea digului râului Moldova, un proiect care este în faza de studiu de fezabilitate în acest moment – de prezentare a unor soluții, propuneri tehnice, care să stea la baza aprobării acestui obiectiv. Zona la care ne referim este cea de la fosta moară veche din cartierul Favorit și se întinde până la zona actualului bazar (deși de acum acesta va avea o altă destinație, va fi un campus școlar în acea zonă) – tot acest aliniament urmând a fi reabilitat. De exemplu, în zona stadionului Moldova, zona mai largă a putut permite proiectantului să vizualizeze o zonă de relaxare unde se va putea intra cu alei, băncuțe, în mijloc o zonă de mobilier urban modern, cu stații de încărcare pentru device-uri și utilizând panouri solare”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.
Conform studiului de fezabilitate încheiat, întregul obiectiv va cuprinde o pistă de bicicletă în lungime de 1.400 de metri, zonă de promenadă de 1.050 de metri, sistem de iluminat, sistem de supraveghere video, stații solare de încărcare, bănci, coșuri de gunoi și rastele pentru biciclete. „Toate aceste lucruri compun partea vizibilă a acestui proiect. Sunt necesare, bineînțeles, și anumite intervenții de aliniere a digului, de consolidare și îndreptare – deoarece digul nu este regulat, are diverse lățimi și scobituri pe lungimea lui, de aceea toate lucrurile trebuiesc prevăzute. Proiectul va avea etapa de avizare la Apele Române, după aceea urmând faza de documentație tehnică pentru autorizația de construcție, o altă etapă, și etapa proiectării tehnice efective, care va veni să dea cantitățile exacte, dimensiunile exacte și valorile cât mai aproape de realitate – în această etapă de documentare fiind valori estimate în cadrul propunerilor studiilor de fezabilitate”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.
Proiectul este estimat acum la circa 4,64 milioane de lei, din care construcții și montaj de circa 3,051 milioane de lei. „Viziunea noastră de finanțare a proiectului este prin Programul Operațional Regional (POR) – cu 98% finanțare de la Uniunea Europeană, 2% alocare de la bugetul municipiului Roman. Se pare că ghidurile prin POR vor apărea undeva prin luna septembrie. Însă e posibil să apară și în zona Administrației Fondului pentru Mediu astfel de proiecte la finanțare, iar atunci vom vedea”, a mai precizat primarul Leonard Achiriloaei.
Comentarii