HomeEducatie

„Casă de vacanță” cu energie verde, creația elevilor de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”

Doi elevi din clasa a IX-a D, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman, Marcelin Lucaci și Sebastian Roman, și-au pus imaginația la contribuție și au construit o casă care produce energie verde cu ajutorul apei.

 

 

Macheta prezentată la concursul național „Știința și tehnica altfel”, desfășurat la Săbăoani vineri, 29 martie, a stârnit interesul participanților. Argumentele au fost formulate chiar de coordonatorii lucrării, profesorii Iosefina Aramă și Cristinica Sava. „Astăzi, viața noastră nu se concepe fără energie electrică. Secolele XIX și XX au însemnat dezvoltarea în ritm alert a științei și a tehnicii în lume. Folosirea unor surse naturale de energie a condus la progresul economic al societății. Cum sursele de energie tradiționale nu sunt inepuizabile, omul a trebuit să se orienteze spre surse neconvenționale. Plecând de la aceste motivații, elevii Marcelin Lucaci și Sebastian Roman și-au folosit cunoștințele teoretice și practice, imaginația și inteligența, pentru a realiza macheta: «Căsuța de vacanță»”, a explicat profesoara Iosefina Aramă, unul dintre coordonatorii proiectului.

casa verde 04042Cei doi elevi au luat în calcul faptul că oamenii optează pentru acest tip de locuință deoarece se construiește mai repede decât o casă obișnuită și economisește energie. Mai mult, casele ecologice vor fi locuințele viitorului. „«Căsuța de vacanță» va fi alimentată cu energie electrică folosind o moară de apă. Pentru realizarea machetei am utilizat materiale refolosite din construcții: polistiren, lemn, o bucată de furtun, plastic, jucării (două lampadare), placaj”, spune Marcelin Lucaci.

Despre modul în care se produce energia ne spune cel de-al doilea „constructor” al casei de vacanță. „Dintr-o stâncă izvorăște apă, care este captată într-un bazin. Am amenajat o moară de apă pusă în mișcare de forța apei. Apa din bazin se refolosește printr-o pompă cu ajutorul unui furtun. Axul morii de apă antrenează două piese care transmit mișcarea printr-o curea de transmisie. Energia mecanică realizată este transformată în energie electrică cu ajutorul unui generator care se află în spatele căsuței. Aceasta folosește două becuri pentru iluminat: unul în interior și celălalt în exterior”, explică Sebastian Roman.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
 • Mosu Lica 10 ani ago

  Waw! Energie ,,verde”!! Obtinuta din…apa! (si eu care credeam ca din…frunze!)
  PS Ca pustanii dintr-a IX-a nu prea stiu ei ce-i cu energia ,,verde’ nu-i bai, da’ ce te faci cu marii ,,indrumatori” ?! Nici ei n-au auzit pana acum de …,,hidrocentrala” ?!
  PS2 Energie ,verde”= energie din biomasa!
  Energie din surse neconventionale= solara, eoliana, marina
  A nu se confunda energie ,,verde” cu cea ,,nepoluanta”!
  PS3 Ioane, am mai inventat o data …roata !!!