Un cetăţean din Roman, care continuă să muncească deşi are grave probleme de sănătate, afirmă că a fost jignit şi batjocorit la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ. El a cerut, cu acte doveditoare, un bilet de tratament recomandat de medici.
Comportamentul unor angajaţi ai statului provoacă, uneori, nemulţumirea cetăţenilor. Cu o astfel de atitudine s-a confruntat şi Valentin Chilat, de 56 de ani, din Roman, care s-a prezentat, în data de 5 noiembrie, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Neamţ, cu solicitarea de a obţine un bilet de tratament, recomandat de către medicii specialişti, din cauza multiplelor probleme de sănătate pe care le are.
După 29 de ani de muncă la fabrica de ţevi din Roman, Valentin Chilat a fost diagnosticat în 2009 cu silicoză – o boală profesională pulmonară, la care îmbolnăvirea este provocată de inhalarea prafului fin de siliciu, iar în 2011 a fost diagnosticat cu boală artrozică profesională – din cauza expunerii la manipularea manuală a maselor – ridicare, coborâre, împingere, tragere, într-un climat nefavorabil, în condiţii vicioase. După internarea din luna septembrie 2013 la Spitalul de Recuperare din Iaşi, i s-a recomandat să facă o cură balneară, de două ori pe an.
Valentin Chilat a studiat criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstice, considerând că se încadrează între „persoanele care beneficiază de cure potrivit articolului 22 din Legea nr. 346/2002, privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii program individual de recuperare”. Valentin Chilat deţine de la Cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă o recomandare pentru tratament recuperator în staţiunile de profil.
La data de 29 octombrie 2013, Valentin Chilat a primit de la medicul de familie un bilet de trimitere pentru servicii medicale/bilet de internare, utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, din cauza celor două boli profesionale pe care le are, bilet de trimitere ]n care se scrie clar recomandarea unei cure balneare în staţiunea Nicolina din Iaşi.
I-a reclamat pe angajaţii Casei de Pensii la ministrul Muncii
În data de 5 noiembrie 2013, Valentin Chilat s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, cu solicitarea de a obţine un bilet de tratament în staţiunea Nicolina din Iaşi. Valentin Chilat spune că la ghişeul de eliberare a biletelor de tratament i s-a comunicat că nu poate obţine un bilet în staţiunea indicată, deoarece s-a epuizat cota de bilete gratuite. Mai apoi, a solicitat o audienţă la directorul executiv al CJP Neamţ, Cezar Aanegroae, dar secretara acestuia l-a dirijat către directorul adjunct. Valentin Chilat afirmă că directorul adjunct i-a comunicat că problema nu este de competenţa dumnealui şi că trebuie să se adreseze directorului executiv.
Valentin Chilat mai afirmă că, întors la secretara directorului Cezar Aanegroae, aceasta i-ar fi refuzat intrarea în biroul directorului, adresându-i cuvinte jignitoare. După multe insistenţe, Valentin Chilat a reuşit să intre în biroul cu pricina, unde i-a explicat situaţia directorului. „Mi-a răspuns, în cel mai oribil mod, că nu pot primi bilet pentru perioada solicitată şi că nu am decât să merg în seria următoare. Am încercat să îi explic că sunt angajat la fabrica de ţevi, în secţia Turnătorie, unde muncesc pentru a-mi câştiga existenţa, chiar dacă sunt foarte bolnav, şi că nu îmi permit să merg în altă perioadă să îmi ameliorez suferinţa, însă din fotoliul lui luxos de director m-a privit cu dispreţ, fără să mă asculte”, a povestit Valentin Chilat.
Acesta a trimis o reclamaţie, împreună cu actele care dovedesc problemele de sănătate, la Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, la preşedintele Casei Naţionale de Pensii, la preşedintele PSD Neamţ şi la preşedintele PNL Neamţ.
Valentin Chilat afirmă că nu doreşte decât să aducă la cunoştinţa oamenilor comportarea unor angajaţi ai statului român şi solicită ajutor pentru a obţine un bilet de tratament, conform legislaţiei în vigoare.
Până la ora închiderii ediţiei, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Neamţ nu au putut fi contactaţi pentru a formula un punct de vedere cu privire la acest caz.
Comentarii
Da asa este, cand te prezinti la casa de pensii parca ai fi ultimul boschetar din strada, nu cel ce ai muncit o viata de om si ai cotizat, pentru a avea stimabilii conducatori pusi de partidele politice in functii si scaune caldute, cu niste salarii care intrec cel mai elementar bun simt. Am avut si eu un conflict cu stimabilii domni, chiar am ajuns si in justitie, dar cum se spune in popor,, corb la corb nu-si scoate ochi” binenteles ca am pierdut, pentru ca nu am avut bani sa-mi pun un avocat probabil. Dupa ce am constatat o sumedenie de greseli la calcularea punctului de pensie, m-am inscris in audiente la stimabilii domni care cosidera istitutia publica ,,mosia propie” pe care fac ce vor. Culmea pentru o vechime de 4 ani si jumatate in grupa a doua nu vor s-o recunoasca cu toate ca am si adeverinta de la institutia la care am lucrat, mi-au replicat ca nu au decat sa se prezinte institutia respective sa-si ridice banii cotizati la casa de pensii pentru respective perioada.
Daca doriti si alte comentarii si documente justificative puteti sa ma contactati la adresa de mail de mai sus sau la tel. 0722651789.
Oameni buni, pana nu vorfi scosi toti din custile si barlogurile unde stau si nu muncesc trburile nu vor merge bine.Prin urmare,in holul de la intrare incap fara probleme 6 birouri dotate cu aparatura necesara ,calculator etc. deci pot intra 6 solicitanti odata pe baza de nr. de ordine si atunci nu vei ma fi plimbat de la un birou la altul ,in acelasi spatiu poate fi si un sef peste toti cei 6 lucratori ,asa problemele vor fi solutionate in 10-15 min. pentru o persoana, altfel vom sta numai pe drumuri caci ei intentionat nu lucreaza cu cei catre asteapta la rand ci rezolva tot pe usa din dos.