HomeActualitateRural

Caremil creează locuri de muncă în comuna Moldoveni

Atelierul de producţie va fi amenajat în fosta grădiniţă a satului Hociungi. Clădirea a fost părăsită anul trecut, când preşcolarii au primit în dar o clădire modernă, realizată printr-un proiect european.

Producătorul de confecţii textile din ţesături şi tricoturi Caremil Roman intenţionează să deschidă un punct de lucru în satul Hociungi, comuna Moldoveni. Recunoscută atât pe plan intern, cât şi în exterior, fabrica de confecţii Caremil a deschis, în patru ani, ateliere de producţie şi în localităţăle Băluşeşti (comuna Icuşeşti), Boghicea, Horia, Ruginoasa şi Valea Ursului.

Hala de producţie va fi amenajată, spun autorităţile locale, în clădirea în care a funcţionat grădiniţa din localitatea Hociungi. „Am trimis o adresă Ministerului Educaţiei prin care cerem să-şi dea acordul în vederea închirierii clădirii de către societatea care doreşte să investească în comuna noastră. Clădirea este părăsită de anul trecut, când preşcolarii din satul Hociungi au fost mutaţi în noua clădire construită printr-un proiect cu finanţare europeană”, a precizat Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni.

Până când întreprinzătorul va finaliza utilarea unităţii de producţie, femeile din comună urmează cursuri de calificare. „Atragerea de investitori în comună este prioritară pentru dezvoltarea comunei. După foarte mulţi ani, localnicii au şansa să muncească aproape de casă şi, pentru asta, încercăm să creăm condiţii oamenilor de afaceri dornici să investească în comuna noastră”, a spus primarul comunei Moldoveni.

Reţea de apă şi aşezământ social pentru bătrâni

Recepţia proiectului de alimentare cu apă potabilă a comunei Moldoveni va avea loc în acest an. Lucrările la acest proiect au început în 1998, au fost realizate din fonduri guvernamentale şi au prevăzut înfiinţarea unei reţele de apă de 21,5 kilometri. „Cereri pentru branşarea la reţeaua de alimentare cu apă sunt multe, dar ele trebuie actualizate. Decizia localnicilor de a se branşa va depinde de costuri”, a spus primarul Marcel Ioan Bîrjoveanu.

Autorităţile locale caută o nouă destinaţie şi pentru clădirea în care a funcţionat şcoala din Hociungi, abandonată de patru ani, când Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ a decis transferul elevilor la Școala Gimnazială din localitatea Moldoveni.

Administraţia publică locală îşi propune să întocmească un proiect pentru funcţionarea unui aşezământ social pentru bătrâni. „Vrem să reabilităm o clădire din satul Moldoveni în care a funcţionat şcoala de meserii, pentru a o transforma în cămin pentru bătrâni. Clădirea se poate reabilita şi redimensiona, dar aceste lucrări presupun costuri mari, pe care administraţia publică locală nu şi le permite. Din acest motiv, ne gândim să implementăm acest proiect cu fonduri europene. Avem foarte mulţi bătrâni care au nevoie de un sprijin. Unii dintre aceştia sunt singuri, deoarece copiii şi-au făcut un rost în străinătate. Beneficiarii acestui proiect vor fi, însă, bătrânii care pot să-şi acopere o parte din costuri. Suntem o zonă agricolă şi cred că, din sponsorizări, vom reuşi să susţinem financiar acest proiect”, a explicat primarul Bîrjoveanu.

Un proiect pe termen lung îl reprezintă modernizarea uliţelor săteşti, pentru care autorităţile locale vor accesa fonduri guvernamentale sau europene.

Comentarii

WORDPRESS: 0