Campania își propune informarea fermierilor și a autorităților locale în legătură cu accesarea fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) au lansat campania „Caravana fondurilor europene pentru satul românesc”, desfășurată sub sloganul „PNDR vine în satul tău”. Caravana va ajunge în peste 3.200 de localități din mediul rural, pentru a furniza fermierilor și a autorităților locale informații despre accesarea de fonduri europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Prin această campanie, cei 160.000 de beneficiari PNDR, dar și solicitanți de fonduri europene vor primi informații, prin comunicare directă sau prin materiale. „Această amplă acțiune de informare răspunde necesității de a schimba relaționarea dintre beneficiar și funcționarul statului. Vom merge noi spre beneficiar să îl informăm referitor la avantajele pe care le are și care derivă din statutul de cetățean european. Este prima acțiune de tip caravană în care o Agenție de Plăți abordează specific relația cu beneficiarii și toți cei interesați. Eu sunt alături de APDRP în toate demersurile pe care le inițiază”, a declarat, în cadrul conferinței, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Campania urmărește absorția corectă a fondurilor
Scopul acestei campanii de informare este absorția corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR. Motivația acestei acțiuni este justificată de deficitul de informație din mediul rural privind fondurile europene. Caravanele vor acoperi toate comunele din România. Beneficiarii vor afla modul în care trebuie să desfășoare o achiziție în mod corect, cum să depună o cerere de plată și de ce documentele au nevoie, dar și modul în care se vor derula activitățile și achizițiile în cadrul proiectului.
Campania de informare vine pe fondul unui grad foarte mare de solicitare a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală. Din aproximativ 10 miliarde de euro disponibili prin PNDR, au fost depuse și primite în evaluare peste 140.000 de cereri de finanțare, în valoare de aproximativ 18 miliarde de euro. Campania nu urmărește creșterea numărului de cereri de finanțare, ci implementarea corectă și eficientă a celor contractate sau care urmează să fie contractate. „Faptul că astăzi vorbim de un grad de absorție mai mare de cinci ori decât al altor fonduri europene este lăudabil pentru APDRP. S-au făcut eforturi considerabile pentru ca noi să vorbim, în acest an, de un grad de contractare a fondurilor europene de 74%. De asemenea, banii plătiți către beneficiari sunt de aproximativ 4,8 miliarde de euro”, a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Campania „Caravana fondurilor europene pentru satul românesc” va străbate țara cu 15 vehicule expoziționale.
Campania este implementată prin proiectul „Organizarea de sesiuni de diseminare a informațiilor și dezbateri publice” și este finanțată cu fonduri europene din cadrul Măsurii 511 „Asistență tehnică” a PNDR 2007 – 2013. Din grupul țintă al campaniei fac parte fermieri și investitori beneficiari ai măsurilor PNDR, autorități publice beneficiare, grupuri de acțiune locală (GAL) și membrii acestora, persoane beneficiare ale plăților directe acordate prin Axa II, asociații, patronate, organizații de profil agroindustrial și lideri de opinie locali activi.
„Caravana fondurilor europene pentru satul românesc” va parcurge satele din județul Neamț începând cu luna aprilie. „Vrem să facem o acțiune comună cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț. Nu am stabilit datele exacte ale derulării campaniei, dar, în principiu, va fi organizată pe două etape. Prima etapă se va derula în lunile aprilie – mai, iar cea de a doua în perioada iunie – august”, a precizat Petrică Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Neamț.
Comentarii
Un program foarte util celor care vor sa acceseze fonduri UE. O intrebare: aveti seminari si in jud. Arges ,daca da pe ce data ar urma sa veniti?
Numai bine!