Când va putea fi instalat un semafor în intersecția de la Gâdinți. Precizările DRDP Iași

HomeSocial

Când va putea fi instalat un semafor în intersecția de la Gâdinți. Precizările DRDP Iași

Marți, 16 august, în urma solicitărilor din partea mass-media, dar și a discuțiilor purtate cu reprezentanți ai administrațiilor județene și locale nemțene, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a făcut mai multe precizări cu privire la creșterea siguranței circulației pe unele sectoare de drumuri naționale din județul Neamț:

„Principalele solicitări din ultima perioadă vizează semaforizarea DN 15D cu DJ 207D, Gâdinți, județul Neamț, având în vedere atât riscul producerii de accidente rutiere, cât și creșterea valorilor de trafic în zonă, odată cu prăbușirea podului de la Luțca.

Soluția convenită cu reprezentanții Instituției Prefectului Județului Neamț a fost aceea de relocare a semafoarelor existente la intersecția de la Girov (DN 15D cu DJ 156A), unde se va opta pentru amenajarea unei girații. Soluția aleasă a avut în vedere tocmai evitarea procedurilor birocratice greoaie necesare identificării finanțării și achiziției unui nou sistem de semaforizare. Chiar și așa, încă de la începutul discuțiilor pe această temă, DRDP Iași a precizat că implementarea sistemului de semaforizare la Gâdinți depinde de finalizarea lucrărilor de reamenajare a intersecției de la Girov, un alt punct în trafic predispus în trecut la accidente rutiere grave. Acesta este și motivul pentru care DRDP Iași a avansat un termen de 14 zile pentru execuția proiectării la Gâdinți, nu și pentru execuție, care depinde de factorii enunțați anterior.

În acest moment, stadiul pentru implementarea ambelor soluții de sistematizare a traficului în cele două puncte este următorul:
– a fost finalizată proiectarea atât pentru girația de la Girov, cât și pentru instalarea semafoarelor de la Gâdinți;
– a fost achiziționat parapetul lestabil necesar amenajării intersecției de la Girov;
– au fost executate ridicările topometrice și lucrările pregătitoare necesare amenajării intersecției de la Girov și mutării semafoarelor la Gâdinți (dezafectarea insulelor de separare a sensurilor de circulație, lărgirea și asfaltarea în totalitate a intersecției);
– au fost obținute avizele pentru proiect din partea Poliției și CTE al DRDP Iași;
– a fost obținut acordul autorităților locale din Gâdinți pentru racordarea celor 4 semafoare la rețeaua electrică stradală.

Concomitent, sunt în stadiu avansat demersurile pentru contractarea unei firme specializate capabile să execute în regim de urgență relocarea semafoarelor de la Girov la Gâdinți, în condițiile în care colaborarea cu fostul antreprenor a încetat, din motive neimputabile DRDP Iași.

Totodată, menționăm că amenajarea intersecției de la Girov se execută în regie proprie, existând speranțe ca finalizarea lucrărilor, de care depinde și relocarea sistemului de semaforizare la Gâdinți, să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Cu această ocazie, DRDP Iași face apel la înțelegere din partea opiniei publice nemțene pentru disconfortul produs, în speranța că nelămuririle de orice fel pe acest subiect vor fi înlăturare. Totodată, ne manifestăm compasiunea pentru victimele accidentelor rutiere produse în aceste două puncte de trafic fierbinți (ultimul produs în seara zilei de duminică, 14 august, la Gâdinți), cu precizarea că, așa cum arată și datele preliminare ale organelor de anchetă, aceste accidente au avut la bază nerespectarea regulilor elementare de circulație (ignorarea indicatorului „Oprire”) din partea conducătorilor auto și nu lipsa infrastructurii rutiere.

În condițiile în care Codul Rutier prevede reguli clare pentru circulația în intersecții, concomitent cu preocuparea majoră la nivel național pentru creșterea fluenței circulației pe drumurile naționale, recomandarea DRDP Iași pentru conducătorii auto este de a respecta cu strictețe semnalizarea verticală și orizontală existentă în intersecțiile nesemaforizate, pentru evitarea oricăror evenimente neplăcute în trafic. Vă mulțumim!”, precizează comunicatul DRDP Iași.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0