HomeActualitateRoman

Canalizarea din cartierul Danubiana, la mâna constructorului

Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ SA

Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ SA

Dacă nu termină lucrările la timp, constructorul va fi penalizat de ApaServ. Termenul limită este sfârşitul anului.

Locuitorii din cartierul Danubiana vor avea de suferit dacă lucrările pe care le realizează ApaServ pe fonduri europene nu se vor sincroniza cu investiţia fabricii de zahăr. Acum, canalizarea cartierului este comună cu cea a fabricii, dar Agrana va termina, în scurt timp, o staţie de epurare pentru apele uzate, moment în care canalizarea întregului cartier va trebui să fie preluată de ApaServ. Proiectul prin care ApaServ trebuie să achiziţioneze staţia de pompare şi să efectueze lucrările necesare pentru preluarea canalizării din Danubiana a fost întârziat din cauza contestaţiilor.

„După ce a semnat contractul, am discutat cu constructorul şi i-am explicat că preluarea canalizării din cartierul Danubiana este prioritate zero. Dacă nu va termina lucrările până la sfârşitul anului, va fi penalizat, fiindcă am vorbit de foarte multe ori despre lucrarea asta. Am înţeles că staţia de pompare a fost comandată şi trebuie onorată comanda de furnizor. O altă problemă se referă la cuplarea la reţeaua electrică, dar sper să se încadreze, dacă vor să evite penalităţile”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ SA.

Și primarul Romanului s-a implicat în problemă, vineri având loc o întâlnire la Consiliul Judeţean în acest sens. „Am avut o discuţie foarte aprinsă la Consiliul Judeţean Neamţ pentru lucrarea de pe strada Dumitru Mărtinaş. De luni, se lucrează acolo cu cel puţin trei echipe. Riscul esta ca Agrana să termine lucrările la staţia de epurare şi să blindeze coloana de canalizare. Decuplarea canalizării ar însemna un dezastru pentru acest cartier. Drept pentru care demersul meu – pe l-am făcut fiind sprijinit de preşedintele Consiliului Judeţean – a fost unul de a rezolva cât mai rapid şi cât mai pragmatic această lucrare de acolo, pentru ca, la un moment dat, să putem prelua canalizarea şi să o ducem în canalizarea oraşului, degrevând fabrica de zahăr şi făcând ca Agrana să respecte indicatorii de mediu, pe care nu-i respectă, în momentul de faţă, din cauza acestei situaţii”, a spus Laurenţiu Dan Leoreanu.

În cursul acestui an, Agrana a fost amendată pentru că nu respectă indicatorii de mediu în ceea ce priveşte apele uzate. Primarul Romanului afirmă: „S-a speculat o realitate. Controlul a venit de la Mediu (n.r. – Garda Naţională de Mediu) şi au dat amendă pe Legea apelor, fiindcă nu au găsit altceva”. Amenda a fost dată în condiţiile în care proiectul pentru staţia de epurare era început.

Lucrările din cartierul Danubiana sunt realizate de asocierea dintre firmele TLSIT şi Moldocor.

Comentarii

WORDPRESS: 0