Prima paginăSocialSanatate

Campanie de depistare a hepatitei B şi C

Dimensiune text

În luna octombrie se va da startul unui campanii de depistare a hepatitei B şi C atât în judeţul Neamţ, cât şi în celelalte judeţe ale Moldovei.

Medici din toate judeţele din Nord-Estul ţării vor participa la o campanie de depistare a bolnavilor de hepatită B şi C. În cadrul acestui program, testările vor fi gratuite, iar cei depistaţi pozitiv vor beneficia tot gratuit de investigaţii ulterioare în spital.

În următoarele trei săptămâni, medicii de familie din Neamţ vor fi instruiţi cu privire la depistarea bolnavilor de hepatită, iar de pe 15 octombrie se va da start programului de screening şi vor fi organizate caravane în mai multe localităţi. În cadrul proiectului, va fi lansată şi o linie telefonică gratuită, la care pot apela toţi cei interesaţi şi se va realiza o platformă electronică cu informaţii legate de acest program.

Programul naţional de educaţie şi prevenţie începe cu zona Moldovei pentru că, aici, statisticile arată un număr mai mare de bolnavi de hepatită. În acest moment, în Neamţ există peste 9.000 de persoane care suferă de hepatită B şi C.

Aceste testări vor fi făcute de către medicii de familie, iar  persoana care va fi depistată pozitiv va fi trimisă la medicul specialist, care va decide începerea terapiei şi includerea într-un program naţional care să-i garanteze accesul la anumite tratamente. În acest moment, bolnavii sunt descoperiţi întâmplător, de cele mai multe ori la internarea în spital. O metodă foarte simplă şi gratuită de a depista aceste afecţiuni ar fi o vizită la Centrul de Transfuzii Sanguine, deoarece, înainte de a dona sânge, pacientului i se fac mai multe analize, printre care şi cele de depistare a hepatitei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0