În luna noiembrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț derulează campania de informare „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”, în cadrul unei acțiuni naționale privind promovarea obiceiurilor alimentare și a principiilor unei alimentații sănătoase, derulată de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publliucă.
Scopul campaniei îl reprezintă informarea școlarilor și a părinților acestora despre beneficiile unui stil de viață sănătos care să prevină apariția obezității în rândul copiilor și ulterior, al adulților. Inițiativa urmărește să răspundă preocupărilor întregii societăți referitoare la impactul pe care îl are alimentația supra sănătății și bunăstării individuale.
„Nutriția este o parte esențială a sănătății și dezvoltării. Alimentația sănătoasă asigură creșterea, dezvoltarea individului și contribuie la prevenirea unor boli cronice netransmisibile. Bolile netransmisibile sunt boli cronice, rezultatul unei combinații de factori genetici, fiziologici, de mediu, dar și comportamentali. Alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice sunt factori de risc importanți pentru apariția hipertensiunii arteriale, a hiperglicemiei, a dislipidemiilor, a obezității, care sunt, la rândul lor, factori de risc pentru apariția principalelor boli netransmisibile precum: bolile cardiovasculare (de ex. infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral), cancerele și diabetul zaharat”, arată reprezentanții DSP Neamț.
Situația în județul Neamț și la nivel național
În România, numărul cazurilor noi de obezitate diagnosticată, înregistrate în anul 2020 la copii cu vârsta de până la 19 ani este de 6.731, cu rata incidenței de 165,4 la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezintă 18,9% din totalul cazurilor pe țară.
Din datele obținute de la Compartimentul de statistică și informatică în sănătatea publică din cadrul DSP Neamț, situația referitoare la cazurile noi de obezitate la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani, înregistrată de medicii de familie în 2022 și 2023 a fost:
Se constată că numărul cazurilor de obezitate la copii este în creștere, cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 10-14 ani și în mediul rural.
Recomandările specialiștilor
„Adolescenții au nevoie de toți nutrienții pentru o creștere și dezvoltare normală, cât și pentru desfășurarea activităților zilnice: învățat, activitate fizică, joacă. «Farfuria sănătoasă» trebuie să conțină: jumătate de farfurie – fructe și legume; un sfert de farfurie – carne, pește, ouă, brânză, leguminoase (mazăre, fasole, linte etc.); un sfert de farfurie – cereale și paste integrale, cartofi. Consumul alimentelor sărate, grase și zaharoase, al alimentelor cu conținut scăzut de fibre sau conținut ridicat de zahăr ar trebui limitat”, arată specialiștii în sănătate publică.
Recomandări pentru menținerea unei alimentații echilibrate:
– grăsimi saturate sub 10% din aportul energetic, restul înlocuite cu grăsimi polinesaturate;
– grăsimi trans – cât mai reduse, preferabil deloc din alimentele procesate și mai puțin de 1% din aportul energetic pentru cele naturale;
– maximum 5 g de sare/zi;
– 30 – 45 g fibre/zi, din cereale integrale, fructe și legume;
– 200 g fructe/zi (2 – 3 porții-standard);
– 200 g legume/zi (2 – 3 porții-standard);
– pește cel puțin de 2 ori/săptămână, din care o dată pește gras.
Ghid pentru o alimentație sănătoasă
Organizația Mondială a Sănătății a făcut progrese substanțiale în ceea ce privește dezvoltarea de ghiduri de promovare a alimentației sănătoase pentru copii și adulți pe baza celor mai noi dovezi științifice. Astfel, au fost elaborate ghiduri privind consumul de grăsimi totale, saturate și trans-fat și carbohidrați în vederea reducerii riscului de supraponderalitate și obezitate, precum și de apariție a unor boli netransmisibile cronice.
Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat Ghidul de prevenție pentru medicul de familie – Intervenții preventive integrate adresate stilului de viață. Alimentația. Activitatea fizică, material adresat tuturor profesioniștilor din asistența medicală primară: medicilor de familie, asistentelor medicale și comunitare; specialiștilor de alte specialități, cât și decidenților în sănătate, în scopul definirii unui cadru comun de intervenții preventive sistematice pentru modificarea comportamentelor riscante prioritare și schimbarea ponderii alarmante a morbidității și mortalității prin boli evitabile.
„Ghidul abordează modul în care alimentația influențează starea de sănătate a organismului, modalitățile de evaluare a comportamentului alimentar în cadrul consultației preventive structurate integrate în medicina familiei și intervențiile de modificare a comportamentelor nedezirabile, respectiv conținutul recomandărilor referitoare la ce înseamnă alimentația sănătoasă pentru copiii peste 2 ani, tineri și adulți”, mai arată comunicatul DSP Neamț.
Materialul poate fi consultat aici: https://proiect-pdp1.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2023/06/Ghidul-Alimentatia-Activitatea-fizica.pdf.
Comentarii