Prima paginăActualitateRoman

Bursă a locurilor de muncă pentru şomerii de la ţară

Dimensiune text

ALOFM a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru şomerii din mediul rural care au învăţat meserie printr-un proiect cu finanţare europeană.

Peste 100 de persoane din satele din zona Romanului, care au învăţat meserie în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, au venit miercuri, 12 februarie, la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Roman, pentru a-şi găsi de lucru pe măsura calificării. Bursa locurilor de muncă organizată de ALOFM a fost dedicată doar persoanelor implicate în proiectul „Dezvoltarea abilităţilor profesionale pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor inactive şi a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă din judeţul Neamţ”, proiect cofinanţat din Fondul Social European. La bursă au fost prezente 132 de persoane, care s-au aflat faţă în faţă cu oferta de muncă propusă de 19 angajatori din zonă, al căror profil de activitate corespunde cu calificările obţinute de participanţi în urma cursurilor. 31 dintre aceştia au fost selectaţi în vederea angajării. „Rezultatele sunt foarte bune, având în vedere că a fost o bursă cu ţintă precisă, destinată doar unei categorii de persoane”, a spus Iulian Sava, operator grup ţintă în cadrul proiectului.

ajofm2Proiectul care a fost derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ, în parteneriat cu Asociaţia Helicomed din Iaşi, a avut drept scop facilitarea accesului persoanelor inactive din mediul rural, inclusiv a persoanelor implicate în agricultura de subzistenţă, la statutul de persoane active, prin măsuri de ocupare durabilă pe piaţa muncii în domenii non-agricole, în funcţie de opţiunile personale individuale. În cadrul proiectului au fost organizate programe de calificare în meseriile de frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist, cu 22 de absolvenţi, bucătar, cu 25 de absolvenţi, lucrător comercial, cu 28 de absolvenţi, şi zidar – pietrar – tencuitor, cu 26 de absolvenţi. Întrucât proiectul se încheie pe 31 martie, în acest moment sunt încă în derulare cursuri pentru calificările ospătar -vânzător în unităţile alimentare (19 persoane înscrise), lucrător social (23 de persoane înscrise) şi lucrător comercial (19 persoane înscrise). Valoarea eligibilă a acestui proiect este de 2.124.276 lei.

Conform rapoartelor întocmite de AJOFM Neamţ, şomajul loveşte mai puternic în locuitorii de la sate decât în cei de la oraş. Dacă în municipiul Roman ponderea şomerilor în rândul populaţiei stabile era, la 31 decembrie 2013, de 2,10%, la Boghicea aceasta atingea 13,7%, la Oniceni era de 13,8%, de 8,93% la Pânceşti, 12,94% la Văleni, acestea fiind printre cele mai mari valori din judeţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0