Prima paginăActualitateNeamt

„Bomba cu apă” a ajuns pe masa premierului Ponta

Dimensiune text

Majorarea preţului la apă şi canalizare a „aprins” şi oamenii politici. Preşedintele CJ Neamţ face vinovată şi responsabilă conducerea companiei ApaServ. Compania cere reducere de TVA primului ministru Ponta. Deputatul PSD Ioan Munteanu face responsabilă conducerea ApaServ. Senatorul PSD Ioan Chelaru propune subvenţie din bugetul anului 2014 pentru familii defavorizate.

Asociaţia Română a Apei, prin Patronatul Apei, a trimis Guvernului României, în atenţia prim-ministrului Victor Ponta, o solicitare de reducere a cotei de TVA la 9% sau eliminarea acesteia pentru serviciile de apă şi canalizare-epurare. „Operatorii mari de apă nu primesc niciun fel de subvenţii de exploatare, dimpotrivă, participă cu toate resursele economice, tehnice, financiare şi umane pentru a realiza nivelele de acces la serviciile de apă şi canalizare, precum şi calitatea epurării apei la nivelele asumate de România. Având în vedere că peste jumătate din populaţia României beneficiază de servicii din sisteme centralizate, operatorii de apă şi canalizare se află de peste 15 ani într-un proces continuu de investiţii. În acest moment, întreg sectorul se află în plină derulare a Programului Sectorial Operaţional de Mediu finanţat în proporţie covârşitoare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (75%) şi într-o măsură mai mică de la bugetul de stat (12%), respectiv bugetele locale (2%). Companiile de apă au contractat şi ele împrumuturi la instituţii financiare internaţionale sau bănci comerciale pentru a susţine şi implementa proiectul POS-Mediu 2007-2013. Fără implicarea operatorilor şi fără contractarea de împrumuturi, aceste proiecte nu puteau fi implementate”, se precizează în documentul trimis spre analiză premierului.

Menţionăm că valoarea proiectului de extindere şi modernizare a sistemului de furnizare apă şi canalizare în judeţul Neamţ este de 107 milioane de euro, una din consecinţe, impusă de finanţator, fiind aceea a sustenabilităţii serviciilor, situaţie în care preţul la apă şi canalizare a fost majorat la 8,2 lei/metru cub. „Pentru a face faţă obligaţiilor financiare legate de rambursarea creditelor, cât şi pentru a asigura resursele necesare exploatării sistemelor realizate, tarifele la serviciile de apă şi canalizare-epurare au înregistrat creşteri semnificative, interpretate, câteodată, ca fiind datorate exclusiv companiilor de apă. De asemenea, pentru atingerea ţintelor convenite de ţara noastră prin tratatul de aderare, respectiv creşterea accesului la serviciul de apă şi canalizare, companiile regionale de apă şi canalizare au fost obligate să preia serviciile din localităţile mai mici, unde furnizarea serviciului reprezintă o pierdere financiară pentru operatori”, este informat prim-ministrul Victor Ponta.

 

Preţul apei nu trebuie să acopere risipa şi luxul

 

Operatorii regionali consideră că măsurile luate au declanşat reacţii nejustificate. „Am fost puşi într-o lumină nefavorabilă, fiind acuzaţi de practicarea unor tarife percepute ca fiind mari, generând nemulţumirea clienţilor cu venituri reduse, precum şi încasarea dificilă a facturilor”, se plâng ei premierului, remarca fiind cu trimitere la repetatele acuzaţii publice făcute de Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, una dintre ele fiind despre „salariile nesimţite şi cheltuielile nejustificate” de la ApaServ. „Mai mult decât atât, reprezentanţii autorităţilor publice se folosesc de serviciile de apă cu scopul de a câştiga masele şi o imagine favorabilă. Având în vedere suportabilitatea limitată a consumatorilor, precum şi faptul că în perioada următoare sunt necesare noi şi noi investiţii care să aducă România în rândul ţărilor care pot asigura servicii de apă tuturor locuitorilor, din surse sigure, vă solicităm reducerea cotei de TVA la 9% sau eliminarea acesteia pentru serviciile de apă şi canalizare-epurare. Menţionăm că nivelul actual de 24% aplicat preţului apei este unul din cele mai ridicate din lume, doar în Ungaria, Suedia, Norvegia, Danemarca înregistrându-se nivele mai mari (25%)”, precizează reprezentanţii Patronatului Apei.

Conducerea companiei judeţene Apa Serv a luat în calcul şi subvenţionarea preţului la apă, contând pe susţinerea preşedintelui CJ Neamţ. „Pe mine mă revoltă să ştiu că oameni cu venituri de 200 de milioane de lei pe lună, care fac cheltuieli pe mobilier şi dotări foarte scumpe, stau cu mâna întinsă la alţii pentru soluţii pe care le au ei la îndemână. Să echilibreze balanţa cheltuieli-venituri cu salarii decente şi achiziţii rezonabile! N-au nici miniştrii în cabinete mobilier cum au achiziţionat ei! Preţul apei trebuie să fie accesibil tuturor categoriilor, dar de acest lucru trebuie să se ocupe specialiştii companiei, să nu arunce răspunderea asupra altor factori de decizie. Preţul apei nu trebuie să acopere risipa şi luxul!”, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu. În acelaşi registru, dar cu soluţii punctuale pentru romaşcani, vine şi declaraţia senatorului PSD Ioan Chelaru. „Noi am discutat această problemă la nivel de Birou Politic al Organizaţiei PSD Roman şi am ajuns la concluzia că un suport pentru familiile cu venituri reduse este necesar. Vom iniţia, în acest sens, un proiect de hotărâre în Consiliul Local Roman, care să detalieze ce categorii, cu ce venituri şi în care cuantum să beneficieze de o subvenţie de a bugetul local, cu referire la exerciţiul bugetar din 2014, pentru a fi inclus în proiectul de buget pe anul viitor. Exerciţiul bugetar din acest an nu permite – juridic şi financiar – un astfel de demers, dar el este necesar şi posibil în 2014”, a apreciat senatorul Ioan Chelaru. Cât priveşte iniţiativa Patronatului Apei, senatorul Chelaru a făcut trimitere la dificultatea acceptării de către creditorii României a cotei de TVA de 9% pentru pâine, măsură ce trebuie să probeze timp de un an efectele scontate – preţ mai accesibil, produse mai sigure şi eliminarea evaziunii fiscale.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • florin 8 ani

  Am impresia ca a inceput campania pentru ” europarlamentare”…

 • Gheorghe B 8 ani

  Solutia propusa de d-l senator Ioan Chelaru rezolva partial si doar pentru o parte din consumatori problema pretului ridicat al serviciilor de apa-canal. Chiar si pentru familia mea, care are un venit situat peste plafoanele maxime pentru care se pot acorda subventii (fac referire la ajutoarele pt. incalzirea locuintei) , pretul ,,calculat,, de compania de apa este foarte mare. Sa nu mai vorbim de calitatea apei potabile, de gustul ei modificat de conductele foarte vechi, de nisipul care ramane pe vase, de contorizarea consumurilor. Sunt de aceeasi parere cu d-l deputat Ioan Munteanu si cu d-l presedinte al CJ Neamt Culita Tarata si mai cred ca d-l presedinte poate solicita o comisie de expertiza care sa verifice justificarea indicatorilor pe baza carora s-a determinat pretul furnizarii apei.

 • Cicerone 8 ani

  Ar putea sa puna pe masa guvernului si desfintarea asociatiilor de proprietari, inca se fac hotii si acolo. Pleaca in continuare cu banii stransi, nu taie apa rau platnicului din timp. Mie nu-mi convine deloc sa raman fara apa din cauza unui vecin rau platnic.

 • gicu 8 ani

  can vezi alde dodei cum lucreaza in dorul leli,cu o asa apa imputita ,cu care nu speli vse le acoperi cu un strat care se depune nu numai pe vase pe tot ce uda lasa urme .Mai ave-ti tupeul de a scumpii ? S-au intanlit hoti cu prostii