HomeSocialSanatate

Bombă biologică în parcul de la Biserica Armenească: bolnav de TBC, sub cerul liber

Gabriel Romică Barticel stă de zece zile, sub cerul liber. El a fost internat de două ori la Bisericani, pentru că are TBC. Mama lui a murit din cauza aceleiași boli grave. Consumator cronic de alcool, Gabriel a fost dat afară din casă de tatăl său. Autoritățile locale pot doar să-i schimbe actul de identitate expirat.

De zece zile, un bărbat din Roman, în vârstă de 45 de ani, bolnav de tuberculoză, îşi duce traiul sub cerul liber. Locul pe care Gabriel Romică Barticel îl numeşte de zece zile „acasă” este părculeţul de lângă Biserica Armenească din Roman. Trăieşte din mila oamenilor, care îi aduc zilnic mâncare şi apă.

Înainte să se îmbolnăvească, Gabriel a avut mai multe locuri de muncă. Niciunul cu carte de muncă. „Am lucrat ca sezonier la staţiunea de la Secuieni şi la sere în Cordun. M-am îmbolnăvit şi am stat internat în spitalul de la Bisericani din octombrie anul trecut până la 1 iulie anul acesta. M-au adus la spitalul din Roman. Pentru că nu mai pot merge, cei de la spital mi-au dat un cărucior cu rotile”, spune Gabriel.

Bărbatul nu se poate întoarce în familie, pentru că, spune el, tatăl lui nu-l primeşte. „Mama a murit, iar pe taică-meu nu-l interesează de mine. M-a alungat de acasă, pentru că am luat nişte lucruri din casă să le vând. Până să mă îmbolnăvesc, am stat la nişte prieteni. Acum, nu pot să mai stau la ei, pentru că este greu să cobor scările în căruţ”, spune bărbatul. Nu-i este frică noaptea, pentru că hoţii nu au ce să-i ia, asupra lui având doar buletinul de identitate şi documentul medical eliberat de spitalul din Bisericani. „Mă tem să nu-mi fure căruciorul, pentru că nu aş mai avea cu ce mă deplasa”, a spus Gabriel.barticel02

O locatară din zona Bisericii Armeneşti a vrut să semnaleze cazul autorităţilor. „Am anunţat Poliţia, dar mi-au spus că nu este de competenţa lor. Am fost îndrumată să apelez la Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei Roman. Acest om are mare nevoie de ajutor. Este bolnav, iar faptul că trăieşte sub cerul liber nu face decât să-i afecteze sănătatea. Nu în ultimul rând, omul îşi face necesităţile în parc, locul unde ies copiii la joacă „, a spus pensionara Doiniţa Barnea.

Reprezentanţii Primăriei municipiului Roman spun că demersuri s-au făcut, atât cât le permite legea. „Persoana respectivă a fost externată, zilele trecute, de Spitalul de la Bisericani. Nu cunoaştem, la acest moment, motivele care au determinat această măsură. Direcţia de Asistenţă Socială a efectuat o anchetă socială, prin care s-au constatat următoarele: starea sa de sănătate este precară, iar familia nu a dorit sa-l primească, astfel că a ajuns în stradă. Acesta a avut o indemnizaţie de handicap, dar a pierdut acest drept deoarece nu s-a prezentat la evaluările medicale periodice. Persoana va fi internată la Spitalul Municipal şi se va încerca, pentru început, actualizarea documentelor de identitate ale acestuia, deoarece cartea de identitate este expirată”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman.

barticel04Un bolnav de TBC netratat este un pericol pentru sănătatea publică

Situaţia lui Gabriel Romică Barticel este cunoscută de către medicii romaşcani. Medicul pneumolog Silvia Ciubotaru, şeful Dispensarului TBC din cadrul Policlinicii Roman, spune că povestea bărbatului a început în urmă cu mai mulţi ani, după moartea mamei. Deşi provenea dintr-o familie obişnuită, după decesul mamei, bărbatul a început să consume alcool, apoi s-a îmbolnăvit de aceeaşi boală care a răpus-o şi pe mama sa. Deşi a stat de două ori internat la Sanatoriul Bisericani, bărbatul şi-a neglijat boala şi tratamentul, pentru că locuia mai tot timpul pe străzi. Medicul Silvia Ciubotaru mai crede că, din cauza consumului de alcool, au apărut şi dificultăţile legate de deplasare, ceea ce l-au adus în situaţia să ajungă într-un scaun cu rotile. „Este păcat, pentru că pacientul provine dintr-o familie care nu părea să aibă probleme. Mama sa a lucrat, în urmă cu mai mulţi ani, în cadrul spitalului, în domeniul contabil. După ce n-a mai fost angajata spitalului, femeia a făcut o formă foarte gravă de TBC, de la care i s-a tras şi moartea. Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ zece ani. De atunci a început declinul bărbatului. A început să bea şi a devenit un consumator cronic de alcool. Este posibil ca, în urma consumului de alcool, să fi suferit o paralizie, având în vedere că, acum, se deplasează într-un scaun cu rotile. S-a îmbolnăvit de două ori de TBC. Când mai venea pe la noi, ni se făcea milă de el şi-l mai ajutam cu câte ceva, pentru că obişnuia să locuiască pe stradă”, a spus şeful Dispensarului TBC.

Potrivit acesteia, anul trecut, Gabriel a fost internat în Sanatoriul Bisericani, dar, pentru că şi-a neglijat starea de sănătate, boala a recidivat anul acesta. „Este un pericol pentru sănătatea publică să stea aşa pe străzi. În luna martie, când am verificat la Spitalul Bisericani, el figura încă internat, deci e posibil să fi fost externat recent. În mod normal, ar fi trebuit să se prezinte la noi la cabinet, pentru a fi luat în evidenţă şi pentru a-şi continua tratamentul. L-am fi adus noi, dacă am fi ştiut unde să-l căutăm, pentru că el figurează cu domiciliul necunoscut”, a mai spus medicul pneumolog Silvia Ciubotaru. Aceasta a promis că, în cursul zilei de miercuri va trimite o ambulanţă pentru a-l aduce pe Gabriel Barticel la un consult.

360 de cazuri noi de tuberculoză, în 2012

În judeţul Neamţ, în anul 2012, s-au înregistrat 360 de cazuri noi de tuberculoză (incidenţă de 64,5 la 100.000 de locuitori), comparativ cu 455 cazuri noi de tuberculoză (incidenţă de 80,9 la 100.000 de locuitori) în 2011, 451 cazuri noi de tuberculoză (incidenţă de 80,1 la 100.000 de locuitori) în 2010 şi 564 cazuri noi de tuberculoză (incidenţă 99,9 cazuri la 100.000 de locuitori) în 2009. Tuberculoza s-a menţinut cu valori ridicate în mediul rural, în special în zonele Roman şi  Roznov. Specialiştii atrag atenţia, însă, că numărul bolnavilor de TBC rezistenţi la tratament (tuberculoză multidrog rezistentă) este în creşte, iar aceşti bolnavi reprezintă bombe biologice datorită riscului crescut de a-i îmbolnăvi pe cei din jur. Potrivit medicilor, principalele cauze pentru care tuberculoza devine rezistă la medicamente sunt lipsa de educaţie a pacienţilor, renunţarea la tratament sau automedicaţia.

Medicul Silvia Ciubotaru afirmă că depistarea la timp a bolii şi tratamentul corect sunt extrem de importante pentru vindecare, dar că întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte monitorizarea unor pacienţi, în special oameni ai străzii: „Cu o zi înainte de consultație, noi trimitem invitaţie la domiciliul pacienţilor, prin care îi înştiinţăm că trebuie să se prezinte la medic. Aşa ştim clar cine nu respectă tratamentul. Avem și bolnavi care sunt aduşi la cabinet cu Poliţia, pentru că avem posibilitatea și obligația de a ne adresa autorităţilor, deoarece este vorba de sănătate publică. Avem probleme mai ales în ceea ce priveşte monitorizarea oamenilor străzii, pentru că ei nu au domiciliu stabil şi e greu să-i chemi la tratament”.

Comentarii

WORDPRESS: 0