Prima paginăSocialSanatate

Bolnavii de diabet neglijează administrarea tratamentului

Dimensiune text

Aceasta este concluzia la care au ajuns medicul diabetolog Silvia Măndăşescu şi medicul cardiolog Alina Țubucanu, în urma unei acţiuni de screening pentru evaluarea diabetului şi a hipertensiunii arteriale, pe care au efectuat-o joi, 5 iunie.

27 de persoane care suferă de diabet zaharat, din Roman, au participat, joi, la o acţiune de screening pentru evaluarea diabetului şi a hipertensiunii arteriale, efectuată de către medicul endocrinolog Silvia Măndăşescu, din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, împreună cu medicul cardiolog Alina Țubucanu, din cadrul cabinetului de diabet din Policlinica Roman.

„Am organizat acest program de verificare a pacienţilor cu diabet zaharat şi cu hipertensiune în cadrul cabinetului de diabet, pentru că noi ne adresăm, în mod special, pacienţilor cu această afecţiune. S-a făcut mobilizare în ultimele zile pentru organizarea acestei operaţiuni de screening, care este o acţiune ce vine în sprijinul pacientului cu diabet zaharat, care, de multe ori, oboseşte să se ducă şi la cardiolog, şi la diabetolog, la oftalmolog sau la medicul de familie. Fiecare pacient va primi şi scrisoare medicală, care poartă amprenta consultaţiilor de specialitate, atât de diabet, cât şi de cardiologie. În timpul consultaţiei se măsoară glicemia, se măsoară valorile tensiunii arteriale şi se distribuie medicamentele necesare pentru o lună de zile”, a spus medicul Silvia Măndăşescu.

„Este foarte important acest screening pentru pacientul diabetic, la care problemele cardiace sunt aproape coexistente. Cei mai mulţi dintre pacienţii cu diabet sunt hipertensivi, iar ţinta tensiunii arteriale la un diabetic este sub 13 cu 8, una destul de greu de atins. Tocmai pentru acest lucru am organizat programul de screening, pentru a veni în sprijinul pacienţilor”, a declarat medicul cardiolog Alina Țubucanu.

Din cei 27 de pacienţi consultaţi, 23 erau deja în evidenţele cabinetului de diabet ca aflându-se sub tratament cu această problemă de sănătate, iar în cazul a 21 dintre aceştia, s-a constatat că nu îşi ţin boala sub control şi a fost nevoie să li se modifice tratamentul. „Concluzia programului a fost că bolnavii cu diabet îşi abandonează tratamentul. Nu îşi iau medicamentele la timp, sau, chiar, deloc, nu se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru consultaţia de control, o dată la şase luni, şi tocmai de aceea starea lor de sănătate se înrăutăţeşte treptat. Am găsit pacienţi care aveau tensiunea 20, 22, chiar şi pacienţi care au suferit un accident cerebral vascular şi care tot nu îşi iau medicamentele”, afirmă medicul Silvia Măndăşescu.

Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0