HomeSocialSanatate

Bolnavii de cancer îşi pot lua medicamentele în decembrie

Bolnavii de cancer din judeţul Neamţ îşi pot lua medicamentele din farmaciile cu circuit deschis.

Casa Judeţeană de Asigurări Neamţ a anunţat toate farmaciile, vineri, că există angajament legal pentru Programul naţional de Oncologie pentru luna decembrie, desfăşurat prin farmaciile cu circuit deschis, în valoare de 765.000 lei, după ce anunţase, la începutul săptămânii, că luna aceasta nu există alocare bugetară pentru bolnavii de cancer.

Acest lucru a fost posibil după actualizarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, aprobat prin Legea numărul 5/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Mai exact este vorba despre medicaţia ce se poate lua din farmaciile cu circuit deschis, în această categorie intrînd în special morfina sau alte medicamente împotriva durerilor, precum şi tratamentele care au scopul de a diminua efectele adverse ale chimioterapiei, precum cele care reduc greaţa sau ameţelile.

În judeţul Neamţ sunt aproximativ 12.000 de bolnavi de cancer. Toate medicamentele necesare vindecării lor se dau gratuit prin intermediul spitalelor, banii venind direct de la Ministerul Sănătăţii. Dar unele medicamente, precum morfina, se eliberează tot gratuit, pe bază de reteţe, din farmacii.

După actualizarea bugetului, în decembrie suma alocată farmaciilor este de 8.962.817 lei, mai mare faţă de media lunilor anterioare, care se situa în jurul sumelor de 7 – 7,5 milioane lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0