Prima paginăSocialReligie

Biserica „Sfintii Voievozi” caută paroh în locul preotului Adăscăliței

Dimensiune text

Preotul Petru Adăscăliţei, parohul Bisericii „Sfinţii Voievozi”, a renunţat la parohie după 26 de ani de preoţie. Colegii preotului Adăscăliţei spun că în viaţa acestuia a apărut o altă femeie şi că dorea să înceapă, alături de aceasta, o viaţă nouă. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului motivează că preotul Adăscăliţei a solicitat acordarea concediului fără plată pentru un an de zile, pe motive de sănătate.

Preotul Petru Adăscăliţei, parohul Bisericii „Sfinţii Voievozi” din Roman, a renunţat la parohia în cadrul căreia activa de câţiva ani. Plecarea preotului Adăscăliţei din Protopopiatul Roman nu s-a datorat unei hotărâri a Permanenţei Consiliului Eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ca urmare a unei abateri disciplinare, ci propriei voinţe.

La sfârşitul lunii august, preotul a înaintat o cerere către Protopopiatul Roman pentru a intra în concediu de odihnă şi a solicitat, totodată, şi un concediu fără plată, cereri care i-au fost aprobate.

adascalitei 2Preotul Adăscăliţei nu s-a prezentat la locul de muncă pe 10 octombrie, aşa cum era prevăzut, iar enoriaşii au început să se întrebe ce se întâmplă cu duhovnicul lor, mai ales că mulţi dintre aceştia l-au solicitat pentru diverse servicii religioase de dinainte de intrare a acestuia în concediu.

Absenţa parohului Bisericii „Sfinţii Voievozi” a născut numeroase semne de întrebare. Preotul Adăscăliţei îşi exprimase, în mai multe rânduri, dorinţa de a părăsi oraşul, chiar față de colegi preoţi. „Îşi dorea foarte mult să plece din oraş, din ţară. Spunea că este nemulţumit de banii pe care îi câştiga ca preot. De câţiva ani, în viaţa preotului Adăscăliţei a apărut o altă femeie şi dorea să înceapă alături de aceasta o viaţă nouă. Este, într-adevăr, o sminteală, dar este decizia lui. Poate că această faptă nu este atât de gravă, pentru că şi preoţii sunt oameni, pe cât sunt efectele pe care le poate produce un astfel de caz în comunitate, dar şi asupra imaginii Bisericii”, a declarat un preot din Protopopiatul Roman, sub protecţia anonimatului.

Dacă plecarea preotului Adăscăliţei de la biserică s-a făcut în mare taină, nu acelaşi lucru s-a întâmplat la părăsirea domiciliului conjugal. Poliţia a descins la domiciliul preotului Adăscăliţei, după ce soţia acestuia a anunţat un furt, dar şi la Centrul Eparhial Roman. „Nu putem oferi informaţii despre acest caz, deoarece cercetările sunt în curs de desfăşurare şi datele sunt cu caracter personal”, a declarat subinspector Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului nu au dorit să comenteze circumstanţele renunţării la parohie a preotului Adăscăliţei. „Precizăm că, în data de 9 octombrie, preotul Petru Adăscăliţei, de la Parohia «Sfinţii Voievozi» din Roman, a solicitat acordarea concediului fără plată pentru un an de zile, pe motive de sănătate”, s-a limitat să spună preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

26 de ani de preoţie 

adascalitei 3Preotul Petru Adăscăliţei are 58 de ani, este originar din localitatea Butnăreşti, comuna Secuieni. Este căsătorit şi are un băiat. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox Mănăstirea Neamţ, între 1971 şi 1976 şi Facultatea de Teologie din Bucureşti, între 1977 şi 1981. A fost diacon la Catedrala Episcopiei Roman. În această lună, pe 26 octombrie, ar fi sărbătorit 26 de ani de la hirotonia întru preot. A fost instalat paroh al Bisericii „Petru şi Pavel” din cartierul romaşcan Nicolae Bălcescu de către PS Eftimie Luca, episcop de Roman la acea dată. În ultimii ani, a activat ca preot la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Roman, iar de aproape doi ani a fost numit paroh.

Petru Adăscăliţei a ocupat şi funcţia de consilier administrativ în cadrul Episcopiei Roman. A fost destituit din această funcţie în 2004, în locul său fiind numit regretatul preot Viorel Mitru.

Preotul Adăscăliţei a demonstrat că este şi un bun om de afaceri. A administrat câţiva ani un depozit de materiale de construcţie care au contribuit la rotunjirea veniturilor familiei. Chiar dacă unii enoriași i-au mai reproșat temperamentul sau comportamentul, pentru cei mai mulți credincioși rămâne un ziditor și păstrător al comorilor bisericești: preotul Adăscăliţei s-a preocupat de înfrumuseţarea sfintelor lăcaşe din cele două parohii pe care le-a păstorit, coordonând diverse lucrări de reabilitare a acestora.

Numit de apropiaţi „Chefa”, după numele dat de Iisus lui Petru, care în limba aramaică înseamnă „piatră”, preotul Adăscăliţei a arătat în multe rânduri momente de slăbiciune. Contrar cu ceea ce spunea deseori la predică, şi anume că Biserica are nevoie de oameni uniţi şi puternici prin credinţă, care pot da formă şi sens cuvântului sfânt rostit. De aceea, poate, a și apărut forma populară de apreciere a relației cu biserica: „Să faci ce zice popa, nu ce face”.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • teodor 6 ani

  N-a plecat cu una, ci cu doua..

 • L. Corbu 6 ani

  E regretabil pt fapta savarsita de acest preot care a avut o demnitate si un cuvant de insanatosire a omului, rezultat chiar din cuvantul prin care il tinea in randul oamenilor. L-as ruga pe acest preot sa se reintoarca in parohie. Dumnezeu sa-i ajute.

 • ady 6 ani

  Saracul,.. era nemultumit de banii pe care-i castiga… vai! Chiar il compatimim.. Oare daca lucra pe 700 de lei pe luna ca noi, era de ajuns?

 • un credincios 6 ani

  Pentru autoarea articolului.
  Daca un preot savarseste o abatere nu este sanctionat printr-o hotarare a Permanentei Consiliului eparhial, ci prin decizia chiriarhului sau, pentru abateri grave, sentinta consistoriului eparhial, aprobata de chiriarh.
  Pentru cel aflat sub protectia anonimatului.
  Ce ar trebui sa retinem? Nemultumirea de veniturile realizate ca preot sau aparitia unei femei in viata lui?
  Deocamdata, fara dovezi concludente, imi permit sa nu retin nimic.