HomeSocialReligie

Biserica ”Sfântul Dimitrie” din Roman este în sărbătoare

Slujba va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de 36 de preoți din Eparhia Roman.

Construcția bisericii a durat 12 ani și a fost sfințită în toamna anului 2011. La hramul bisericii va participa Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț, unul din principalii donatori ai bisericii.

 

Romașcanii sunt invitați la hramul Bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Dumitru – Izvorâtorul de Mir”, situată în Cartierul Muncitoresc, primul lăcaș de cult construit în Roman după 1989. Slujba va fi oficiată vineri, 25 octombrie, începând de la orele 16.00, de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de 36 de preoți din Eparhia Roman. La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai autorităților județene și locale, oficiali din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, oameni de afaceri care au contribuit la ridicarea bisericii și un număr mare de credincioși. Vor fi prezenți la sărbătoarea de hram Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț și Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț, în dublă calitate, de reprezentanți ai autorităților județene, dar și de principali donatori ai bisericii.

 

Construcția ansamblului parohial a început în 1999

Noul lăcaș de închinăciune a apărut dintr-o necesitate și se datorează implicării părintelui Vasile Strat, parohul bisericii. După șapte ani petrecuți în parohiile Frumușelu, din județul Bacău și Oniceni-Neamț, părintele Strat a primit o nouă misiune: construcția unui lăcaș de cult în Roman. ”A construi o biserică înseamnă a deschide o poartă nouă către Cer, este o dovadă a credinței vii”, spune părintele Vasile Strat.

Așa cum fiecare creștin primește la botez un nume, la fel și o biserică, atunci când se târnosește, adică se sfințește de către episcop sau arhiereu, primește numele unui sfânt în cinstea căruia a fost zidită și care o patronează și o ocrotește. Permanența Consiliului Eparhial Roman, în ședința din 6 iulie 1998, a decis înființarea unei noi parohii cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Hramul primit de noul lăcaș de cult nu a fost ales întâmplător. ”De mic copil îmi plăcea să merg la hramul bisericii cu hramul «Sfântul Dumitru» din satul natal. Hramul primei biserici în care am slujit era «Sfântul Dumitru». Am fost trimis să slujesc la o biserică din Oniceni, care avea tot hramul «Sfântul Dumitru»”, a spus părintele Strat.

Noul lăcaș de cult a primit la slujba de sfințire și hramul sfântului ierarh Teodosie de la Brazi, cel care a stat în scaunul vlădicesc de la Roman și în cel de mitropolit al Moldovei.

Lucrările de construcție a bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din Roman au început în luna octombrie a anului 1999, când părintele Strat a fost delegat de ÎPS Eftimie, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în acea vreme episcop de Roman, să coordoneze noul șantier.

Întregul ansamblu parohial cuprinde biserica propriu-zisă, așezământul social-filantropic și turnul clopotniță. Primăria Roman a decis, în 24 iunie 1999, construcția bisericii pe strada Muncii, în suprafață de 1700 de metri pătrați. Terenul nu a fost pe placul părintelui și, în anul 2002, Victoria Petrea, soacra părintelui Strat, a cumpărat terenul pentru construcția noii biserici. Printr-un schimb de terenuri din domeniul public în cel privat s-a anulat contractul de concesiune încheiat cu Primăria Roman pentru terenul din strada Muncii. ”Locul unde se află biserica era un părculeț devastat. Pe locul primit de la primărie am ridicat o troiță. Dumnezeu este cel care alege locul”, spune părintele Strat.

Așezământul social-filantropic din curtea bisericii a fost la început paraclis. A fost prima construcție ridicată și cea în care părintele a slujit între 1999 și până în 2005, când s-a construit biserica.

 

hram 3Construcția bisericii s-a realizat în 12 ani

În realizarea întregului complex, părintele Strat a fost ajutat de oameni cu suflet. ”Construcția acestui ansamblu a fost o adevărată provocare pentru mine. Am început timid acest proiect, dar când îți propui să faci un lucru bun, Dumnezu te ajută. Strămoșii noștri când se duceau la luptă, știau că se vor întoarce victorioși. Am știu de la început că nu va fi ușor, având în vedere amplasarea lăcașului de cult într-o zonă cu populație săracă. Cu toatea acestea, oamenii au găsit resurse pentru a sprijini demersul meu. Mulți dintre cei care au lucrat pe șantierul bisericii au folosit această experiență pe șantierele din străinătate. Familia mea a trăit practic pe acest șantier, pentru că doream să fiu alături și de cei dragi și de oamenii care lucrau la biserică. Am fost ajutat de autoritățile locale, de multe instituții și oameni cu suflet mare care iubesc Biserica lui Hristos. Mulți dintre binefăcători au dorit ca ajutorul lor să rămână o taină”, a precizat părintele Strat.

12 ani au durat lucrările de construcție a întregului ansamblu. Biserica este realizată în stil ștefanian, fațada este decorată cu mozaicuri bizantine. Cel mai important moment, în opinia părintelui Strat, a fost ridicarea Sfintei Cruci pe biserică, în greutate de 100 de kilograme. Biserica este înzestrată cu odoare donate de către binefăcători. ”În construcția bisericii o mare implicare a avut-o PS Ioachim Băcăuanul. Preasfinția Sa, numit arhiereu vicar la Roman, în anul 2000, mi-a dat foarte multe idei vizavi de construcția bisericii. Este o teologie întreagă în pictură. Mi-a sugerat, de exemplu, să reprezentăm mai mult sfinții români”, a spus părintele Strat.

Pictura interioară a fost realizată în doi ani și jumătate de zugravul Mircea Stratulat, din Adjud, și finanțată de Iordan Istrate, un om de afaceri din București. Catapeteasma și toate obiectele de mobilier din biserică sunt opera meșterului Grigore Tămăslăcaru, din Târgu-Neamț.

 

22 de ani de slujire preoțească pentru părintele Vasile Strat

Lucrările de construcție și pictură au fost finalizate pe 23 octombrie 2011, când a avut loc sfințirea bisericii. La eveniment au participat ÎPS Teodosie, arhiepiscopului Tomisului, PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, peste 60 de preoți și diaconi și aproape 4000 de credincioși. Părintele Strat a primit atunci Crucea Moldavă din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldoveni și Bucovinei, pentru rodnica activitate depusă în cei 12 ani la biserica sfințită.

Evenimentul de la Biserica ”Sfântul Mare Mucenic Dumitru” a avut loc la 100 de ani de la sfințirea unui alt lăcaș de cult din Roman, Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Părintele Vasile Strat împlinește 22 de de ani de slujire preoțească. Noul lăcaș de cult, închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, se adaugă în salba vechilor biserici mușatine, având în centru Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva”.

 

hram 211 lăcașuri de închinăciune se pregătesc de hram

11 biserici din Eparhia Roman vor sărbători sâmbătă, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Biserica din Cartierul Muncitoresc a fost construită în 12 ani,  slujba de sfințire a locului și punerea pietrei de temelie având loc pe 26 iulie 1999. Doi ierarhi – ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului și PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – au participat la slujba de sfințire a bisericii, în anul 2011.

În zona limitrofă a Romanului, biserici cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” se află în localitățile Luțca, comuna Sagna (ridicată în 1852 de Ecaterina Sturza), Gâdinți (construită în anul 1812 de Emanoil și Georgeta Bogdan), Oniceni (1950), Poienița, comuna Poienari (1950), Vad, comuna Bozieni (1950), Siliștea (comuna Români), Chicerea (1978) și Ghidion (1965), comuna Stănița, Valea Ursului (ctitorită în anul 1846 de boierul Dimitrie Drăghici).

La acestea se adaugă biserica din satul Cotu-Vameș, comuna Horia, ridicată în 1858 de către preotul Vasile Focșa, cel care a ridicat și prima școală a satului, în vecinătatea bisericii.

Comentarii

WORDPRESS: 1